Smîşleaev Anatolie

Anatolie Smîşleaev – pictor scenograf, grafician, ilustrator.

Născut la 30 mai 1949 în satul Petrușeni, raionul Fălești, Republica Moldova. A absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „I. E. Repin" din Chișinău (1964-1968), apoi Facultatea de Pictură la VGIK, specialitatea: „pictor-animator", clasa profesorilor: B. Nemenschi și A. Sazonov în 1977.

Activitatea de creaţie şi-a început-o la studioul „Moldova-film", în calitate de pictor scenograf şi regizor al filmelor de animație. Din 1986, după lichidarea Asociaţiei de Creaţie „Animaţie" de la studioul „Moldova-film", a lucrat ca pictor decorator la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici", ilustrator la Editura „Literatura artistică". Începînd din anii '90 a început să deseneze, de asemenea, caricaturi pentru mai multe publicaţii din Republica Moldova: „Delovaia gazeta", „Nezavisimaia Moldova", „Telegraph", „Capital" și altele.

Anatolie Smîşleaev are la activ circa 200 de cărți ilustrate, printre care: „Fără munca nu scoţi nici peștele din iaz", în 1982, Culegerea de poezii „Căsuţa veselă", 1983, „Motanul cu fruntea gri", „O bucată de cretă" de T. Știrbu, Culegerea de povestiri a lui Spiridon Vangheli „Priveghetoarea" și multe altele. În afară de cărți, A. Smîşleaev desenează şi pentru revistele pentru copii „Alunel" și „Steluţa".

Membru al expoziţiilor republicane, unionale și din străinătate (Bratislava, BIB-85, BIB- 87).

Lucrările lui A. Smîşleaev se află în colecțiile de stat și private din Sankt-Petersburg, Moscova, Bratislava, Chișinău, București, Florida.

Membru al Uniunii Cineaștilor și Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Premii:

Premiul Mare „Palme d'Or" la cel de-al 39-lea Festivalul de Film la Cannes, 1986 pentru filmul de animație „Haiducul";
Diploma „Pentru cea mai bună performanţă grafică", Alma-Ata;
Diploma „Meritul cultural-artistic", Tbilisi ,

Filmografia:

„Nourul", 1978, animaţie – regizor,

„Cu picioare străine", 1979, animaţie – pictor scenograf principal,

„Cuvîntul de onoare al mînzului", 1980, animaţie – pictor scenograf principal,

„Haiducul", 1985, animaţie – pictor scenograf principal, Gran Prix la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Franţa.

„Dragonul şi soarele",1987, animaţie – pictor scenograf principal.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Zîmbreni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2171 locuitori

Zîmbreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîmbreni și Găureni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Ialoveni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Zîmbreni a fost menționat documentar în anul 1817.

Citeşte mai departe