Strungaru Valeriu

Valeriu Strungaru – operator de cinema.

Născut la 29 octombrie 1953 la Chişinău, Republica Moldova. Îşi începe activitatea cinematografică în cadrul unui cerc de amatori de cinema, condus de regizorul A. Litvin. Apoi organizează el însuşi un atelier de tineri amatori de cinema la Grătieşti. Se angajează în calitate de asistent de operator la studioul „Moldova-film", ca apoi să avanseze pînă la funcţia de operator. A întreprins două tentative de a se înmatricula la VGIK, dar nu a putut trece concursul. A reuşit însă să se evidenţieze, fiind un operator talentat, profesionist. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

„Premiera care n-a avut 1oc", 1987, documentar,

„Veşmîntul verde al Chişinăului", 1988, documentar,

„Natura moartă", 1989, documentar,

„Nu mă lăsa, mama", 1989, documentar,

„Aceasta e biografia noastră", 1989, documentar,

„Auzi-mă", 1989, documentar,

„O schiţă de conjunctură", 1990, documentar,

„Despre rîuri", 1990, documentar,

„Momîe", 1990, documentar,

„Valea Norocului", 1991, documentar,

„Şi totuşi eu cred", 199l, documentar,

„Katastroika", 1991,

„Mînza albă a lui Grigore Grigoriu", 2008, documentar, lung metraj,

„Lupul marilor drumuri", 2008, documentar, lungmetraj,

„Ionică şi Dacia lui", 2012.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Taraclia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
4280 locuitori

Taraclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Taraclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4280 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Citeşte mai departe