Semionova Iulia

Iulia Semionova ‒ scenarist, publicist.

Născută la 23 noiembrie 1957 în oraşul Voronej, Rusia, într-o familie de jurnaliști. A absolvit Institutul de Pedagogică de Stat „I. Creangă" din Chişinău în anul 1980. A predat la școală, apoi în perioada 1981-1983 a fost şefă a secţiei la ziarul „Feroviarul Moldovei", pe parcursul anilor 1983-1991 a fost corespondent literar la ziarul „Tinerimea Moldovei" (de limbă rusă), iar apoi a colaborat cu ziarele: „Nezavisimaia Moldova", „Argumentî i factî" din Republica Moldova, „Moldavskie vedomosti", „Makler". Din anul 1995 predă istoria teatrului și istoria literaturii universale la Liceul Teatral Orăşenesc, scrie, de asemenea, scenarii pentru serbările de la liceu.

Deja în primul an de facultate articolele, eseurile scrise de ea încep să fie publicate, primul ei redactor fiind Alexandra Iunco. Scrie proză (inclusiv sub pseudonimul Iurie Samburschi), în colaborare cu A. Iunco. Traduce piese. A lansat cîteva cărți. Pentru Iulia Semionova jurnalismul este una din ramurile literaturii, de aceea materialele ei sînt apreciate, iar stilul ei de a scrie este recognoscibil.

A publicat o colecție de poezii în antologia „Ramura Ierusalimului" (2000), a colaborat în calitate de traducător cu revista „Alunel". Împreună cu N. Lebedev a scris scenariul pentru filmul „Izvorul şerpilor" (1997, regia N. Lebedev). Sub pseudonimul Vasilicovskaia a scris scenarii pentru emisiuni umoristice televizate „Şiş-laboratoria", „Cioara albă". Muzicalul ei „U nas v Kasrilovke", alcătuit în baza scrierilor pentru copii al lui Sholem Aleichem, pus în scenă la Chișinău (de regizorul Iu. Harmelin). Membră a Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

Scenarii:

„Izvorul şerpilor", 1997, studioul „M. Gorki"

Un ciclu de emisiuni umoristice:

„Şiş-laboratoria", 1997-1998,
„Cioara albă", 1999.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
197 locuitori

Anini este un sat din cadrul comunei Lăpuşna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Anini a fost întemeiat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.