Starostin Pavel

Pavel Starostin ‒ scriitor, traducător.

Născut la 17 martie 1924 la Chişinău. A absolvit Liceul Comercial din Chişinău în anul 1944. Şi-a continuat studiile la Institutul Pedagogic „Ion Creangă" din Chişinău şi la Institutul de Literatură „M. Gorki" al Uniunii Scriitorilor din URSS. A colaborat cu diverse ziare. A fost secretar-responsabil al revistei „Nistru", pe parcursul anilor 1957-1962, consultant literar la Uniunea Scriitorilor din RSSM, începînd cu anul 1965. Proza lui „Trenul cu un singur pasager" 1966 şi o serie de povestiri sînt dedicate temei celui de-Al Doilea Război Mondial. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

S-a impus în calitate de traducător din poezia şi dramaturgia rusă, sovietica şi universală. A tradus opere ale unor asemenea autori celebri precum: Eschil, Sofocle, B. Shaw, C. Goldoni, C. Gozzi, P. Neruda, C. Sandburg, N. Himket, O. Vacietis, V. Jucovschi. P. Starostin posedă o cultura poetică serioasă, astfel scriitorul reuşind să păstreze farmecul operelor originale. A tradus din opera lui Maiacovski, găsind echivalente pentru a reda stilul inovator, telegrafic al poetului (Opere alese în 2 volume, 1983). În calitate de traducător a colaborat şi cu Studioul Cinematografic „Moldova-film".

Este alcătuitorul majorităţii volumelor almanahului „Meridiane", autor de studii, recenzii despre traducerile artistice.

S-a stins din viata pe 14 martie 2008.

Titluri:

Lucrător Emerit al Culturii RSSM, 1986.

Filmografia:

„Rondul de dimineaţă", 1979,
„Otstavnoi cozî barabanşcic", 1983,
„Cine bate la uşa mea", 1983,
„Iartă-mă, Alioşa", 1985,
„Malul", 1984.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.