Chistruga Ion

Ion Chistruga ‒ regizor, operator, scenarist.

Născut la 11 decembrie 1951 în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie la Chişinău, în anul 1969. Din anul 1972 a început să activeze la studioul „Moldova-film" în calitate de fotograf în echipele de filmare, asistent de operator, operator al filmelor de animaţie, operator al filmelor documentare.

Pe parcursul anilor 1989-1997 a activat la studiourile: „Belarusfilm", „Mosfilm", la studioul „M. Gorki" de la Moscova şi prin contracte în cadrul echipelor de filmare ale altor studiouri.

În anul 1997 se întoarce în Republica Moldova şi activează în baza contractelor la „Moldova-film" în calitate de operator şi regizor al filmelor de ficţiune şi documentare. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Din anul 2011 nu lucrează la „Moldova-film".

S-a stins din viață pe 8 noiembrie 2018.

Premii şi titluri:

2002 ‒ titlul de „Om emerit",
2010 ‒ a fost decorat cu „Ordinul Republicii pentru filmul „Golgota Basarabiei".

Filmografia:

„Acum e singur", 1997, documentar ‒ operator,
„Meşteşugul strămoşilor", 1998, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„Moldova în situaţii extremale", documentar, 1999 ‒ regizor-operator,
„Respiraţie artificială", 2001, documentar ‒ regizor-operator,
„Bine aţi venit în Moldova", 2002, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„O scrisoare pe internet", 2003, documentar ‒ regizor-operator,
„Ştefan cel Mare ‒ ctitorul ţării", 2004, documentar ‒ scenarist, regizor-operator,
„Jana", 2004, artistic ‒ operator în colaborare,
„Dacii şi romanii", 2005, documentar ‒ regizor-operator,
„Moldova astăzi", 2006, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„Romanii şi popoarele migratoare", 2006 ‒ regizor-operator,
„Crearea statului medieval Ţara Moldovei", 2006, documentar ‒ regizor-operator,
„Alexandru cel Bun", 2006, documentar ‒ regizor-operator,
„Pămînt dionisiac", 2007, documentar ‒ regizor-operator,
„La răscrucea destinelor", 2007, documentar-artistic ‒ scenarist, regizor-operator.

Ediţii speciale:

„Moldova în ecoul evenimentelor", № 1, 2, 3, 4, 5, regizor-operator,
„El a mers după soare", 2008, film-portret al regizorului V. Gagiu ‒ operator,
„Golgota Basarabiei", 2010, documentar ‒ regizor-operator.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Porumbrei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
1380 locuitori

Porumbrei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Porumbrei și Sagaidacul Nou. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Porumbrei a fost menționat documentar în anul 1893.

Citeşte mai departe