Chistruga Mircea

Mircea Chistruga ‒ regizor, scenarist.

Născut la 6 februarie 1948 în comuna Sculeni, raionul Ungheni Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Regie Filme Documentare la VGIK, clasa maestrului Roman Karmen în anul 1971. Pe parcursul unui sfert de veac a activat la studioul „Moldova-film" în calitate de regizor şi scenarist al filmelor documentare. În anii 1973-1975 îşi satisfăcut serviciul militar, ca apoi să revină la „Moldova-film" în calitate de regizor la Studioul de Producere „Viaţa". Din anul 1986 membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, iar în anul 1997 a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Tematica de bază a filmelor realizate de către el a fost sportul. Cu timpul începe să abordeze teme civice şi sociale. A realizat şi scenarii în calitate de coautor al filmelor pe care le-a regizat, dar şi un şir de filme cu tematică ateistă. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Premii şi titluri:

1977 ‒ Diploma Comitetului de Stat pentru Cinematografie pentru filmul „Tinerii pe tatami"
1982 ‒ Diploma „Pentru rezolvarea publicistica a temei", Societatea „Ştiinţa", pentru filmul „Călăuze viclene"
1996 ‒ Premiul National,
2000 ‒ Cavaler al Ordinului Gloria Muncii.

Filmografia:

„Moldova Sovietică", № 9, 1969,
„Viaţa în imagini", №10, 1969,
„Viaţa în imagini" № 3, 1971,
„Pionerii Moldovei", 1971,
„Moldova Sovietică", № 10, 1971,
„Moldova Sovietică", № 11, 1971,
„Moldova Sovietică", №1, 1972,
„Soarele din pocal", 1972, ‒ documentar,
„Elan", 1972,
„Tenacitate", 1972,
„Imagini ale plaiului natal", 1973,
„Economistul în colhoz", 1972 ‒ documentar,
„Tablouri ale naturii moldave", 1973 ‒ social,
„Moldova Sovietică" №1, 1973,
„Moldova Sovietică" №4, 1973,
„Stăpînii maşinilor", 1973 – documentar,
„Pe malul tău", 1973 ‒ documentar,
„Balada despre formalism", 1974 ‒ documentar,
„Căutarea",1976 ‒ documentar,
„Cu ocazia unui jubileu",1976 ‒ documentar,
„Zona neutră", 1976,
„Balada formalismului", 1976,
„Ecoul zilelor fierbinţi", 1977 ‒ documentar,
„Tinerii păşesc pe tatami", 1977, ‒ documentar,
„Viaţa ca o continuă căutare", 1978‒ documentar,
„Lupta pe apă", 1978 ‒ documentar,
„Undeva departe pe meridianul verde", 1978 ‒ documentar,
„Un album ca amintire", 1978,
„Omul de la intersecţie", 1978,
„Ringul", 1979 ‒ documentar,
„Pentru a reveni", 1980, ‒ documentar,
„Pe magistrală albastră", 1980 ‒ documentar,
„Pe calea celor cinci inele", 1980 ‒ documentar,
„Mîndria de a fi militar", 1981 ‒ documentar,
„Datorie ostăşească", 1981,
„Ziua propagandistului", 1982 ‒ documentar,
„Călăuze viclene", 1982 ‒ documentar,
„Moldova sportivă", 1982,
„Un meci cît o vacanţă", 1982 ‒ documentar,
„Fîntînarii",1983‒ documentar,
„Orbiţi de întuneric", 1983 ‒ documentar,
„Vasile Luca şi băieţii săi", 1983,
„O altă frontieră", 1984 ‒ documentar,
„A face să dispară întunericul", 1984 ‒ documentar,
„Jocurile copilăriei noastre", 1985 ‒ documentar, scenariul şi regia în colaborare,
„Sinceritate", 1985 ‒ documentar,
„Cu spatele spre adevăr", 1985 ‒ documentar,
„O şansă pentru învingători", 1986 ‒ documentar, regia în colaborare,
„După o zi grea", 1986,
„Fapta şi banul", 1986,
„Extemporal la ora de vîrf", 1986,
„Cu faţa le perete", 1987,
„Lumina cărţii", 1987,
„Mihail Grecu. Dincolo de culoare", 1988,
„Scări pe orizontală", 1988,
„Povara cea de toate zilele", 1988,
„Delirul blajinilor", 1989,
„Alte voci",1989, scenariul si regia,
„Duminica Mare",1990, scenariul şi regia în colaborare cu V. Druc,
„Spelunca", 1990,
„Mîine va ieşi iar soarele", 1991,
„Extratereştrii", scenariul şi regia, 1991,
„Proscrişii", scenariul şi regia, 1991,
„Nu poţi fi tramvai", scenariul şi regia, 1991,
„La Ungheni", 1993,
„Cînd ţara te cheamă", 1994,
„Peregrinii", 1995,
„Aici departe", 2002,
„Proba de libertate", 2006,

Revista satirică televizată „Usturici":

„Prea mult fum şi... nimic", № 24, 1976,
„Un album in memoriam", № 2, 1977,
„La primul văz", № 8, 1978,
„Loc sfînt", № 17, 1979,
„Metoda e nevinovată", № 21, 1980,
„O căsătorie ciudată", №21, 1980,
„Ia, stai!" №32, 1982,
„Aplauze nu vor urma", №32, 1982,
„Surpriză", № 34, 1982,
„Comod" № 34, 1982,
„Adevărul vieţii"", № 35, 1982,
„Munca lui Sisif", №36, 1982.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Zolotievca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
585 locuitori

Zolotievca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Larga și Zolotievca. Localitatea se află la distanța de 57 km de orașul Anenii Noi și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Zolotievca a fost menționat documentar în anul 1860.

Citeşte mai departe