Burlaca Alexandr

Alexandr Burlaca ‒ operator.

Născut la 26 noiembrie 1938 în or. Tula, Rusia. A absolvit Facultatea de Operatori la VGIK în anul 1968, activînd pe parcursul întregii sale vieţi în calitate de operator şi regizor la studioul „Moldova-film", uneori fiind şi autor de scenarii la filmele sale. A filmat urmările catastrofei nucleare de la Cernobîl. A realizat subiecte pentru revista unională satirică „Fitil" şi vizitele lui L. Brejnev la Chişinău, pe atunci cînd acesta era deja secretar general al PCUS.

Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

Filme documentare:
„Cu sărbătoarea, Moldovă!", 1967,
„Izvorul", 1967 ‒ regizor-operator;
„Schiţele unui oraş", 1968 ‒ regizor-operator,
„Dosarul Elenei Sîrbu", 1968,
„Joiana albastră" ‒ autor-operator, 1968,
„Tovarăşe comsomol", 1968,
„Hotărăşte timpul", 1969,
„Cu Lenin în inimă", 1970,
„Viespea", 1970,
„RSS Moldovenească", 1972,
„Nume salvat", 1972 ‒ artistic, în colaborare,
„Spicul Bugeacului", 1973 ‒ regizor-operator,
„Ciorchinele bucuriei", 1973 ‒ regizor-operator,
„Ion C. Ciobanu", 1973,
„Moldova Jubiliară", 1973,
„Vizita lui L. Brejnev în Moldova", 1973,
„Pămîntul înnoit" în colaborare, 1974,
„Opt ani mai tîrziu", 1975,
„Istorii de fiece zi", 1975,
„Tinereţea", 1975,
„Pe cuvîntul de onoare", 1975,
„Sindicatele ‒ şcoala comunismului", 1975,
„Eşti în inima mea ‒ Comsomol", 1975,
„Acest naiv şi onorabil hobby", 1976 ‒ regizor,
„Pe malul tău", 1976,
„Legea drumului", 1977,
„Pe muchia timpului", 1978 – regizor,
„Cronica cinematografică a destinului nostru", 1981,
„Şi viaţa continuă", 1984 ‒ regizor-operator,
„Stegarul", 1985,
„Uniunea celor patru S", 1988 ‒ regizor-operator.

Revistele satirice „Usturici":

„Dinte pentru dinte", № 1, 1977,
„Experimentare", № 2. 1977,
„Irigarea piscicolă", № 2, 1977, ‒ regizor-operator,
„Rectificarea», №6, 1977 ‒ regizor,
„Cetăţeni! Să nu răciţi!", № 7, 1978, regizor-operator,
„Ultimul cuvînt", №6, 1978,
„Preţul nepăsării", №9, 1978,
„Străinilor accesul e interzis", №11, 1978,
„Punctul de vedere", № 12, 1978,
„Vai de nunţile acestea", № 13, 1979,
„Propunerea de raţionalizare", №13, 1979,
„Răgaz la o ţigară", № 1979,
„Succes", №14, 1979,
„Neplăceri mărunte", №15, 1979,
„Acuzatul", № 15, 1979,
„Ajutor!" № 16, 1979,
„Reexaminarea necesară", №18, 1979 ‒ autor-operator,
„Cine l-a numit orfan", №1, 1980,
„Dacă evită rezervele?", №2, 1980,
„Ca pentru sine", №3, 1980,
„Visul de coşmar", № 2l, 1980, regizor-operator,
„Care pe care", № 22, 1980,
„Super lux pentru Joiana", № 23, 1980 ‒ regizor-operator,
„Mulţămim pentru piper", № 24, 1980 ‒ regizor-operator,
„Măi, ţărănoiule!", № 25, 1981
„Puterea disciplinei", № 26, 1981
„În miezul zilei", № 29, 1981
„Un caz obişnuit", № 30, 1981 ‒ regizor-operator,
„O datorie de trei ani de zile", № 32, 1981 ‒ regizor-operator,
„În propriul suc", №34, 1981
„De ce a întîrziat "Salvarea"?", 1983 № 49 ‒ regizor-operator.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Marianca de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
100 locuitori

Marianca de Sus este un sat din cadrul comunei Zaim, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. Satul Marianca de Sus a fost menționat documentar în anul 1859.

Citeşte mai departe