Turea Valeriu

Turea Valeriu ‒ scenarist, jurnalist, diplomat.

S-a născut la 6 octombrie 1951 în satul Rososeni, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău în anul 1974, Facultatea de Filologie, specializarea ‒ jurnalistică. Cariera de jurnalist şi-o începe în calitate de corespondent special la ziarul „Moldova Socialistă", apoi activează în calitate de jurnalist la „Tinerimea Moldovei", „Scînteia Leninistă", la revistele: „Noi" şi „Orizontul", ca apoi să fie numit redactor-şef adjunct al ultimei. Este autorul numeroaselor articole, recenzii despre cinematografia moldovenească şi a unui şir de scenarii pentru filme documentare pentru studioul „Telefilm-Chişinău". Membru al Uniunii Jurnaliştilor şi Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Din noiembrie 1991 îşi începe cariera diplomatică: este angajat la Ministerul Afacerilor Externe, unde este numit ministru consilier la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, apoi consilier la Ambasada Republicii Moldova în Varşovia, pe urmă deţine funcţia de purtător de cuvînt al MAEIE, după care este propus şi acceptat în calitate de ambasador al RM în Portugalia.

Filmografia:

„Cîntecele Moldovei", 1984 ‒ documentar,
„Generalul Lebedenco ‒ o viaţă cît o faclă", 1985 ‒ documentar etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Căbăiești

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1102 locuitori

Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.

Citeşte mai departe