Danilișin Anatol

Anatol Danilișin – artist plastic moldovean. S-a născut la 22 mai 1960 în satul Frasin, raionul Dondușeni. De la vîrsta de 12 ani studiază la Liceul Republican de Arte «Igor Vieru» (1972-1979). Acolo i-a avut ca dascăli pictori consacraţi, precum Anatol Grigoraş, Alexei Colîbneac, Elena Bontea. A continuat studiile superioare la Universitatea Pedagogică de Stat « Ion Creangă » din Chișinău (1986-1992).

În 1987 Anatol Danilișin l-a cunoscut pe maestrul Andrei Sîrbu. Alături de el a reuşit să-și identifice propria manieră de a lucra cu pensula. A fost o experienţă de neuitat, care l-a marcat și l-a însuflețit pe artist. Din 1988, anul debuturilor sale artistice, artistul participă în mod regulat la expozițiile naționale și internaționale, în cadrul proiectelor colective sau personale.

La începutul anilor 1990, Anatol Danilișin a colaborat la diferite evenimente organizate de către artiști din România și din Republica Moldova. De-a lungul anilor, a inaugurat peste 30 de expoziţii personale şi a participat la 100 expoziţii de grup. Este prezent în permanenţă la expoziţiile de artă, inclusiv la cea mai prestigioasă dintre ele – ,,Saloanele Moldovei”. Participă la vernisaje internaţionale în SUA, Franţa, Italia, Belgia, Finlanda, Germania. Lucrările sale au intrat în patrimoniul unor muzee şi galerii, precum şi în colecţii private din Canada, Austria, Elveţia, Cehia, Spania, Portugalia, Ungaria, Coreea de Sud.

Din 1997 Anatol Danilișin este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici a Unesco, a Uniunii Artiștilor Plastici din România. De-a lungul anilor, artistul a participat la numeroase conferinţe şi ateliere de creaţie. De două ori, în 2006 şi 2008, Anatol Danilișin a fost invitat la Paris, la Cité Internationale des Arts, unde a avut ocazia să se întîlnească cu artişti din întreaga lume.

Opera lui Anatol Danilișin este apreciată și premiată cu numeroase premii și distincții : Premiul pentru pictură, Galeria Avant Post din București, Premiul pentru caricatură la Festivalul Constantin Tănase din Vaslui, Premiul revistei « Basarabia » din Chișinău etc.

În opinia criticilor de artă Anatol Danilişin este o mîndrie a culturii moldoveneşti: „Anatol Danilişin este un Caravaggio al moldovenilor, este genul omului de artă care stăpîneşte în picturile sale totul - de la fineţe şi subtil pînă la gravitate şi abstract”.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Teliţa Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Citeşte mai departe