Sîrbu Andrei

Andrei Sîrbu s-a născut la 6 decembrie 1950 la Chişinău. În anii 1963-1966 studiază la Şcoala de Arte Plastice „A. V. Şciusev", filiala de pe lîngă Şcoala-internat nr. 1 din capitală (clasa profesorilor Gheorghe Munteanu, Dumitru Scvorţov, Vasile Cojocaru). Îşi urmează studiile la Colegiul de Arte Plastice din oraşul Tallinn, Estonia.

Discipolul lui Mihai Grecu, Andrei Sîrbu a fost o personalitate puternică care și-a găsit propria identitate artistică. Consacrarea lui a avut loc în 1968, cînd debutează cu lucrarea „Muşcata din casa părintească" în cadrul expoziţiei autumnale la Muzeul Naţional de Arte Plastice din Chişinău.

În lucrările timpurii ale lui Andrei Sîrbu se observă influenţa maestrului Mihai Grecu în atelierul căruia a lucrat pînă în 1971, cînd acesta din urmă i-a spus: „Acum, nu tu, dar eu am ce învăţa de la tine". Andrei Sîrbu improvizează cu îndrăzneală, dă frîu liber fanteziei, crează simboluri, personaje metaforice,devenind un artist împlinit. Un stil neobişnuit caracterizează lucrările lui Andrei Sîrbu. Culoarea este pentru el o substanţă magică, iar compoziţiile sale sînt unice după dinamică, energie, nuanță.

Tablourile ultimilor ani se deosebesc prin căldură, emoţionalitate, coloristică. Culoarea caldă a gutuiului – simbolul copilăriei, simbolul pămîntului natal – este prezentă în multe din lucrările pictorului, şi reprezintă un anume semn distinctiv a paletei acestuia, a vieţii şi destinului său.

În anii 1968-1973 activează, în calitate de scenograf, la Teatrul „Luceafărul" din Chișinău.

A avut mai multe expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate: Chişinău (1985); Ghelmann Gallery, Moscova, Federaţia Rusă (1988); Goeteborg, Suedia (1990); Expoziţie de Artă Contemporană Saloanele Moldovenilor, Galaţi, România (1991); Palatul Oficialităţilor Statale, Chişinău (1993); Saloanele Casei Tolstoi, Londra, Marea Britanie (1993); Arta basarabeană, ART-EXPO, Bucureşti, România (1996); Teatrul Eugene Ionesco, Chişinău (1997); Arheo, Muzeul Naţional de Arte Plastice (1999); Artişti plastici din Moldova, Budapesta, Ungaria (1999); Annotimpuri, Muzeul Naţional de Arte Plastice, Chişinău (2000); Grupul "Zece" la zece ani de la fondare, Galeria "Brîncuşi" (2002); Expoziţie personală "Andrei Sîrbu" la Sediul Misiunii OSCE, (2005).

A fost prmiat cu Diploma UAP Pentru prosperarea artelor plastice (2000); Premiul pentru pictură UAP (2001); Medalia jubiliară Mihai Eminescu, RM (2000).

Lucrările artistului plastic Andrei Sîrbu se află în colecţii publice şi private din mai multe ţări.

Artistul s-a stins din viaţă la 14 aprilie 2000.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ceroborta

Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
36 locuitori

Ceroborta este un sat din cadrul comunei Cruzeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 36 de oameni. Satul Ceroborta a fost menționat documentar în anul 1805.

Citeşte mai departe