Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 18171 Vizualizări

Drochia – un frumos oraș moldovenesc

Primele aşezări umane au apărut pe locaţia actuală a oraşului Drochia circa 5 000 de ani în urmă. Investigaţiile arheologice au scos la lumina zilei rămăşiţe ale caselor din lemn, uneori chiar cu două nivele, fragmente de lut ars, unelte din cremene, oase de animale, cioburi de oale, pictate sau incizate, datate cu epoca eneoliticului (mileniile IV-III î.Hr.).

Se crede că numele oraşului provine de la pasărea dropie, care era anterior larg răspîndită în regiune. Istoria oraşului Drochia începe odată cu construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, cînd în 1889 pe tronson s-a construit o gară care a luat numele satului din apropiere. În anul 1895 în apropierea gării apar primele case. Amplasarea geografică a determinat creşterea industrială a oraşului şi stabilirea unor legături mai strînse cu alte localităţi.

În prima jumătate a secolului XX Drochia începe să se dezvolte rapid, iar în anul 1940 devine centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. În anul 1954 staţia căii ferate Drochia s-a contopit cu cătunul cu nume identic ce se afla la o depărtare de 1,5 km de staţie, formînd astfel localitatea de tip orăşenesc Drochia.

Localitatea devine centru industrial odată cu construcţia unei fabrici mari de zahăr în anul 1954. În jurul acestei fabrici creşte un orăşel muncitoresc cu şcoală, casă de cultură, grădiniţă de copii etc. În anul 1963 în localitate este pusă în funcţiune fabrica de mobilă, în 1969 – fabrica de fermentare a tutunului, iar în 1970 – combinatul de confecţionare a ambalajelor. Odată cu dezvoltarea industriei creşte şi numărul locuitorilor oraşului, astfel încît în anul 1970 în Drochia locuiau 11200 de oameni. La 28 decembrie 1973, Drochia capătă statut de oraş de subordonare raională.

Un adevărat monument de artă din oraşul Drochia este Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, construită între anii 1988-1998, care se înalţă la intrarea în oraş. Iniţiatorul şi însufleţitorul construcţiei a fost preotul Pavel Valuţă. La construcţia catedralei au contribuit locuitorii oraşului Drochia, dar şi a raionului, toţi oamenii de bună credinţă.

Forma şi amplasarea cupolelor, care simbolizează pe Isus Hristos şi pe cei patru evanghelişti a fost concepută de Pavel Valuţă. Catedrala a fost ridicată de meşterii din Tighina. În interior Catedrala a fost pictată de Petre Achiţenie, artist plastic din Dorohoi. În anul 1997 frescele au acoperit întreaga suprafaţă a pereţilor, tavanului şi bolţilor, fiind considerate una dintre cele mai frumoase creaţii ale pictorului P.Achiţenie.

Cuvinte cheie:

localitati , istoria , Moldova

Comentarii

 (1)
  • #1 Carmen
    Un orasel cu adevarat drăgut, caci oras nu stiu daca poate fi numit. In rest mult succes drochienilor!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Volodeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
796 locuitori

Volodeni este un sat din cadrul comunei Bleşteni, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 0.93 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.19 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 796 de oameni. Satul Volodeni a fost menționat documentar în anul 1635 cu denumirea Vlădeni.

Citeşte mai departe