Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 decembrie 2011, 15:40 Concursuri, expoziţii, proiecte views 8629
22 decembrie 2011, 15:40 Concursuri, expoziţii, proiecte views 8629

Matineu la grădiniţa „Luceafărul” din Donduşeni

La grădiniţa „Luceafărul” din orașul Donduşeni a avut loc un matineu tematic cu genericul „Seara din ajunul Crăciunului”. Sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou sînt un bun prilej de a ne aminti de tradiţiile şi obiceiurile poporului moldovenesc. De aceea, anume ele, ca un fir roşu au trecut prin prezentările teatralizate, unde s-a demonstrat cum moldovenii petrec seara din ajunul Crăciunului. Gospodina casei a fost chiar educatoarea, iar discipolii ei s-au pomenit în rolul de colindători.

 Colindătorii se duceau să colinde pe la casele gospodarilor. Ei erau invitaţi în „casa mare”, la masa cu ulcior şi căni de lut, colaci. Împreună cu gospodarii, colindătorii dansau, cîntau, spuneau ghicitori şi glume. Ei vorbeau despre importanţa sărbătorii de Crăciun, povesteau despre naşterea lui Iisus Hristos. La spectacolul literar-muzical nu au lipsit „Hora moldovenească” şi „Polca”. La sfîrşitul spectacolului copiii au felicitat publicul adunat cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.

După matineul tematic, educatoarea Larisa Pcela a împărţit discipolilor săi dulciuri, hulubaşi şi crăciunei. Iar micii artişti deja vor cunoaşte cu adevărat, care sunt obiceiurile şi tradiţiile neamului moldovenesc la sărbătoarea de Crăciuin.

Sursa: canalregional.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
817 locuitori

Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de 2,5 kilometri pătraţi şi este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de  staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 817 oameni. Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.