Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 37064 Vizualizări

Criuleni - orașul înecat în verdeață

Criuleni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Criuleni. Amplasat într-o regiune de coline şi şes, pe malul drept al rîului Nistru, oraşul Criuleni este situat la o distanţă de 45 km de Chișinău. În subordinea administrativă a oraşului Criuleni intră satele Ohrincea şi Zolonceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 7138 de locuitori.  

Prima atestare documentară a localităţii Criuleni datează din anul 1607, cînd este cumpărată de Nicoară Donici cu 100 zloţi tătăreşti şi trei cai buni. Recensămîntul efectuat de administraţia militară rusă în anul 1774 atestă la Criuleni 28 de gospodării.  În 1796 la Criuleni este înălţată o biserică din lemn, iar în 1814 din piatră.

La 1859 Criulenii  aveau 350 de case cu 1100 de locuitori.  Aici se organizau două mari tîrguri – de Sf. Gheorghe şi de Pocroave. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea la Criuleni funcţionează un pod plutitor peste Nistru, o moară plutitoare, patru  fabrici de vopsire a lînii, fabrică de producere a alcoolului etilic, o brutărie.  În 1866 este inaugurată şcoala parohială. Către anul 1870 localitatea numără 226 de gospodării cu 892 de locuitori.

La începutul secolului al XX-lea la Criuleni activează şcoala de zemstvă, care are şi o bibliotecă cu 289 titluri de carte, este instalată legătura telefonică şi este deschis un punct medical. În vara anului 1941 numărul populaţiei este de 1852 de oameni, diminuîndu-se pînă la 1323 către vara anului 1949. După acordarea statutului de centru rational la Criuleni se construiesc o serie de întreprinderi industriale şi de deservire a populaţiei.                                         

Potenţialul economic al oraşului Criuleni este reprezentat de  întreprinderile de prelucrare a producţiei agricole printre care  o pondere deosebită o au cultivarea și prelucrarea strugurilor, prelucrarea fructelor și legumelor, producerea mezelurilor și a uleiurilor vegetale. Pe teritoriul orașului activează peste 700 de agenți economici, cea mai mare parte o constituie gospodăriile țărănești – 596. La Criuleni funcționează fabrica de vinuri „Nistru-Vin”, filiala Criuleni a fabricii de conserve din satul Coșnița, care prelucrează și ambalează legumele, o moară, o oloiniţă, două brutării.  

Criuleni este orașul înecat în flori. De cu primăvară si pînă toamna tîrziu aici înfloresc diverse specii de flori: lalele, narcise, trandafiri, gladiole, astre, crizanteme. Acestea conferă un aspect deosebit orașului, care pare desprins dintr-o poveste.

Cuvinte cheie:

oraș , localitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Coloniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Citeşte mai departe