Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 mai 2016, 13:30 Stilurile dansului moldovenesc views 6504
Voluntari-salvatori pentru situații de urgență!
29 mai 2016, 13:30 Stilurile dansului moldovenesc views 6504

Voluntari-salvatori pentru situații de urgență!

Campania de recrutare a voluntarilor salvatori pentru situații de urgență s-a încheiat cu succes. Interesul și dorința tinerilor de a deveni voluntari salvatori este de apreciat. Inițial Primăria orașului Ungheni și-a propus să recruteze zece tineri și zece adulți care doresc să devină voluntari salvatori și să se implice în activități de informare, prevenire a situațiilor de urgență, dar și în cazul declanșării situațiilor de urgență, potrivit ungheni.md.

„Așteptările noastre au fost depășite. La categoria tineri au fost depuse patruzeci de formulare de înscriere ca voluntari salvatori. Au manifestat interes de a deveni voluntari salvatori elevi din toate instituțiile preuniversitare din orașul Ungheni, dar cei mai mulți tineri doritori de a deveni voluntari salvatori sunt de la Colegiul de medicină din orașul Ungheni și Colegiul Național al Poliției de Frontieră. Este de apreciat că tinerii doresc să se implice în viața comunității și să contribuie la pregătirea orașului pentru a face față situațiilor de urgență prin activități de informare, prevenire, dar și acordarea ajutorului persoanelor afectate de producerea unor situații excepționale,"a precizat Liliana Tincu, specialist pe probleme investiționale.

Tinerii și adulții care și-au manifestat interesul de a deveni voluntari salvatori vor avea posibilitatea să participe la instruiri oferite de specialiștii din cadrul Serviciului protecției civile și situațiilor excepționale sau din cadrul Direcției situații excepționale Ungheni. În dependență de disponibilitatea specialiștilor, instruirile vor fi desfășurate pe parcursul lunii mai sau la început de an școlar. Tematica instruirilor va fi una diversă, începînd cu identificarea și evaluarea situațiilor de urgență, măsuri necesare a fi întreprinse în cazul situațiilor de urgență, informarea cetățenilor privind prevenirea situațiilor excepționale, cît și pregătirea voluntarilor pentru situații de urgență, acordarea primului ajutorși evaluarea nevoilor sinistraților. Primăria orașului Ungheni are deja aprobat un Regulament de organizare și funcționare a echipelor de voluntari salvatori pentru situații de urgență.

În același timp, este în plină desfășurare campania de informare „Cum ne descurcăm în situații de urgență"și Primăria orașului Ungheni vine cu recomandări și sfaturi concrete privind comportamentul în diverse situații de urgență, care sunt diseminate prin intermediul ecranelor LED amplasate în orașul Ungheni.

Iată și cîteva sfaturi utile care vă pot salva viața în caz de situații excepționale:

O pană de curent

Recomandări/sfaturi utile: Utilizați lanterna sau lumînări în deplină siguranță

Accident rutier

Recomandări/sfaturi utile: Sunați imediat la 901/902/903

Incendiu

Recomandări/sfaturi utile: Ieșiți din casă/rămîneți afară

Anunțați incendiul

Sunați imediat la 901

Cutremur

Recomandări/sfaturi utile: Păstrați-vă calmul!

Adăpostiți-va într-un loc sigur

Alunecări de teren

Recomandări/sfaturi utile: Plecați din zona afectată

Furtuna

Recomandări/sfaturi utile: Intrați în casă/mașină

Închideți ferestrele, ușile

Deconectați echipamentele electrice

Inundația

Recomandări/sfaturi utile: Nu construiți casa în zone inundabile

Pregătiți rucsacul pentru situații de urgență

Deplasați-vă spre o zonă înaltă

Fiți pregătiți pentru situații de urgență

Rucsacul de urgență

Trusa de prim ajutor

Nu uitați! Printr-un comportament preventiv, Ne salvăm viața și bunurile!

Miniproiectul „Dezvoltarea Serviciului/Echipelor de voluntari salvatori pentru situații de urgență" este finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare prin intermediul Proiectului „Reducerea Riscurilor Climatice și Dezastrelor, Faza II".

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

Ungheni , salvatori , voluntari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
156 locuitori

Gura-Oituz este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Sîngerei și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 156 de oameni. Satul Gura-Oituz a fost înființat în anul 1922.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.