Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 februarie 2017, 15:25 views 4578
Moldovenii din Ruseștii Noi vor avea un muzeu de milioane
16 februarie 2017, 15:25 views 4578

Moldovenii din Ruseștii Noi vor avea un muzeu de milioane

În curînd, la Ruseștii Noi va fi dată în exploatare clădirea muzeului satului, primul centru expozițional unde vizitatorii vor putea face cunoștință cu cele mai relevante momente din istoria localității, dar și vor putea participa la diverse activități culturale.

Muzeul va avea trei încăperi cu destinații diferite. Sala principală va fi dotată cu diverse exponate care vor reflecta istoria satului, în una din încăperile laterale vor avea loc expoziții temporare de artă, iar cealaltă va găzdui evenimente culturale şi activități inspirate din folclor. Acest muzeu să fie un centru comunitar, în care oamenii să socializeze şi să afle mai multe despre istoria satului natal.

Ideea de a deschide un muzeu al satului aparține Organizației Oamenilor în Etate din Ruseştii Noi, iar un grup de inițiativă format din profesorii de istorie şi alte persoane interesate, intenționează să elaboreze o concepție a viitorului centru expozițional. Urmează ca băștinașii, împreună cu directorul muzeului angajat de curînd, să adune fotografii, documente relevante şi diverse obiecte de epocă, care vor fi expuse în sala muzeului.

Reparația capitală a clădirii care urmează să fie muzeul satului, este rezultatul unui proiect depus de administrația publică locală la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, acum doi ani. În vara anului 2015, prin licitație publică, a fost selectată firma constructoare, Litarcom SRL, lucrările urmînd să fie încheiate în timp de două luni. Valoarea contractului încheiat cu firma prestatoare este de 1,07 milioane de lei. Din acești bani a fost reabilitată vechea clădire din centrul satului (fosta școală primară, apoi magazin), a fost amenajat terenul aferent şi a fost construit gardul.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

localitati , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.