Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 iunie 2018, 12:17 views 6370
Ce au găsit arheologii în satul Cărbuna, Ialoveni
15 iunie 2018, 12:17 views 6370

Ce au găsit arheologii în satul Cărbuna, Ialoveni

Descoperiri arheologice preţioase în satul Cărbuna, din Ialoveni. Cea mai importantă este un fragment dintr-un plug utilizat în secolul patru.

"Evident, plugul propriu zis, care era din lemn, nu s-a păstrat. E o dovadă clară că se practica agricultura cu aratru de tip roman. E păstrată aproape întreagă. Unii specialişti le consideră chiar că ar fi importuri romane, noi încă înclinăm să credem că erau de producţie locală", a spus directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic.

Din lipsă de bani, săpăturile arheologice în acest sit au început după aproape 60 de ani de cînd au fost găsite primele cioburi. Așezarea, care este una din epoca romană tîrzie, se întinde pe un kilometru, iar specialiştii speră că vor găsi aici alte locuinţe, ateliere meşteşugăreşti, dar şi o necropolă.

"Iată avem un ciob de vas lucrat cu mâna. Forma cioburilor lucrate cu mîna ar putea să ne dea indicii despre provenienţa populaţiei din această aşezare", a spus cercetătorul de la Institutul Patrimoniului Cultural, Alexandru Levinschi.

Săpăturile au mai scos la iveală şi un cuptor, unde acum 1700 de ani erau arse oalele de lut.

"Grătarul, din păcate, lipseşte cu desăvârşire. Probabil, că a fost uzat şi a fost spart special şi dus în altă parte. Aici avem camera de ars oale şi o porţiune din groapa de aprovizionare cu combustibil", a spus cercetătorul Institutului Patrimoniului Cultural, Larisa Ciobanu.

În situl de la Cărbuna au mai fost descoperite pietre de ascuţit, piese de lut ale războaielor pentru ţesut, o cataramă din bronz, dar şi o mărgea confecţionată din sticlă.

"Se purtau la gît, de obicei, mai rar ca brăţară la mână. În aşezări se găsesc numai cîte una. Reprezintă o cutie de ascuţit ace sau cuţite. Poartă urme foarte clare de întrebuinţare pe toate părţile", a spus cercetătorul Institutului Patrimoniului Cultural, Larisa Ciobanu.

Săpăturile sunt finanțate de un moldovean stabilit de mai mulţi ani în New York.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Ialoveni , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1125 locuitori

Holoşniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Holoşniţa și Cureşniţa. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Soroca și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Holoșnița a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.