Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 august 2014, 10:17 views 19499
Se redeschide vechiul tîrg Lăpuşna
Foto: jurnaltv.md
08 august 2014, 10:17 views 19499

Se redeschide vechiul tîrg Lăpuşna

S-a pus prima piatră de temelie a complexului turistic medieval „Curtea Domnească" din satul Lăpuşna, raionul Hînceşti. Coordonatorii proiectului îşi propun să readucă la viaţă vechiul tîrg prin construcţia unei case asemănătoare cu cele din secolele 16-17. Proiectul mai prevede amenajarea unor spaţii de cazare pentru turişti, a unui muzeu şi a unei pivniţe voievodale. Înainte de a începe lucrările de construcţie locul a fost sfinţit de un sobor de preoţi.

După ce a fost studiată de arheologi, zona în care se presupune că acum aproape 500 de ani ar fi existat curtea domnească a lui Alexandru Lăpuşneanu, este pregătită pentru începerea lucrărilor de construcţie a conacului medieval, muzeului şi galeriei de artă.

Pe lîngă muzeul „Alexandru Lăpuşneanu", conacul medieval va avea o poartă cu aspect arhaic, o pivniţă, spaţii de cazare, o sală pentru petreceri, un restaurant şi o curte spaţioasă pentru găzduirea festivalurilor folclorice şi tîrgurilor.

Lăpuşnenii spun că se bucură foarte mult pentru proiectul care a derulat şi aşteaptă cît mai mulţi turişti.

Valoarea proiectului de reabilitare a curţii medievale Lăpuşna este de 700 de mii de euro. 89 la sută din această sumă este alocată de Uniunea Europeană prin programul de cooperare transfrontalieră România -Ucraina-Moldova, iar 11% este contribuţie locală. Comuna Lăpuşna din raionul Hînceşti este una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Moldovei, fiind menţionată pentru prima dată într-un document emis de Alexandru cel Bun, în anul 1429.

Sursa: www.jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

turism , istoria , localitati , Moldova , tirg

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.