Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 decembrie 2018, 17:30 Muzica rock views 11686
În Transnistria limba moldovenească este pe cale de dispariție
19 decembrie 2018, 17:30 Muzica rock views 11686

În Transnistria limba moldovenească este pe cale de dispariție

În Transnistria limba moldovenească este pe cale de dispariție, deoarece profesorii nu primesc manuale și cărți moderne, iar tinerii o cunosc tot mai rău și mai rău.

Opinia a fost exprimată de un grup de profesori în cadrul unei mese rotunde pentru cadrele didactice din Transnistria, Găgăuzia și Chișinău, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Institutul pentru Democrație din Comrat.

Cadrele didactice au menționat că, în cadrul unui program de subgranturi al Institutului pentru Democrație, au fost capabili să urmeze o pregătire utilă în domeniul metodelor moderne de predare a limbii de stat și și-au exprimat speranța că vor putea continua astfel de programe de formare în viitor. În cadrul aceluiași eveniment, profesorii au discutat despre experiența lor în domeniul educației pentru drepturile omului, au vorbit despre realizările și dificultățile lor, au aflat despre realizările colegilor lor de pe celălalt mal al Nistrului.

În aceeași zi, participanții din Transnistria și Chișinău au vizitat liceul D.Celengir din satul Avdarma. Liceul s-a transformat dintr-o școală aflată la marginea distrugerii în cel mai bine echipat liceu din țară. Aproape toate clasele sînt echipate cu calculatoare, cu plăci interactive și cameră de documentare. Participanții au avut posibilitatea de a vedea direct modul în care sînt echipate sălile de clasă ale acestui liceu, terenurile de sport, studioul de fotografie pentru predarea abilităților de fotografie copiilor, săli de lucru și arte vizuale, precum și o sală de expoziție care conține lucrările din lemn ale copiilor și alte materiale.

După cum a remarcat reprezentantul Institutului pentru Democrație, masa rotundă este importantă și pentru că este una comună: profesorii se cunosc, împărtășesc cu colegii lor informații despre situația din regiunea lor, fac schimb de idei de predare și alte informații utile.

Evenimentul este finanțat de Uniunea Europeană și este cofinanțat de Ambasada Olandei. Masa rotundă a avut loc la Direcția Generală de Învățămînt a Găgăuziei. Evenimentul are drept scop creșterea încrederii reciproce între profesorii de pe ambele maluri ale Nistrului, stabilirea contactelor și schimbul de experiență între aceștia.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1074 locuitori

Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.