Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 noiembrie 2015, 14:30 Ceremonialul de înmormîntare views 10478
Două drumuri reparate, la preţ de unul
11 noiembrie 2015, 14:30 Ceremonialul de înmormîntare views 10478

Două drumuri reparate, la preţ de unul

La începutul săptămânii precedente, în s. Cioara a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor a unei porţiuni de drum, reparată recent în variantă albă. Lucrările au durat circa 2 săptămăni, proiectul costînd 373 mii lei.

La sfîrşitul anului trecut, din banii alocaţi din Fondul Rutier s-a preconizat reparaţia capitală aşa numitei în localitate Şoseaua Mare care face acces spre partea de sus a satului, spre grădiniţă, spre cotele oamenilor. Acest drum era într-o stare dezastruoasă, avînd nişte canale făcute de apele pluviale de aproape 2 metri adîncime.

Construcţia drumului respectiv cu pavarea unui singur strat de asfalt i-a costat 1 mln 500 mii lei. Au rămas 313 mii lei, preconizaţi anterior pentru finisarea şoselei, deşi s-a decis că mult mai rezonabil va fi dacă se va repara următorul drum, care duce spre grădiniţa nr. 2.

Potrivit declaraţiilor dnei primar, drumul era impracticabil, îndeosebi pe timp de ploaie, deoarece, din cauza băltoacelor imense, era imposibil de circulat cu un careva mijloc de transport. „Produsele alimentare pentru copiii de la grădiniţă erau aduse cu transportul pînă la începutul drumului, iar de acolo angajaţii grădiniţei erau nevoiţi să le aducă cu mîinile. Şi pentru părinţi era foarte greu să-şi aducă copilul la grădiniţă, atît cu maşina, cît şi pe jos. Din cauză că acest drum nu are canale de scurgere, toată apa de ploaie se acumula pe loc, făcînd nişte băltoace şi gropi imense."

Atunci s-a constituit un grup de iniţiativă în care format cetăţeni ai satului, inclusiv consilieri locali, care, analizînd la faţa locului situaţia celor două drumuri, au fost de acord ca primăria să contribuie cu careva finanţe pentru reparaţia în variantă albă a drumului de acces spre grădiniţa nr.2. Respectiv, la cei 313 mii lei rămaşi, primăria a contribuit cu 60 mii lei din bugetul local pentru reparaţia acestui drum.

Reieşind din faptul că anul acesta s-au alocat mai puţin bani din Fondul Rutier pentru reparaţia drumurilor, primarul consideră că a câştigat, reparînd două drumuri locale la preţ de unul. Evident, că la şosea nu s-a finisat în întregime proiectul, inclusiv turnarea celui de-al doilea strat de asfalt, construcţia rigolelor, etc., respectiv, urmează să se decidă de unde să fie atrase finanţe pentru finisarea şoselei, dar şi pentru drumul de ieşire prin partea opusă, care ar asigura un acces din ambele direcţii spre grădiniţă, care, de altfel, cere investiţii considerabile.

Cuvinte cheie:

drum , reparatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
1902 locuitori

Zăicana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Zăicana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 25 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1902 oameni. Satul Zăicana a fost atestat documentar în anul 1698.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.