Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 mai 2017, 14:45 Muzica populară views 10000
La Cahul a fost găsit un tunel ce datează de la sfîrşitul sec. al XIX-lea (Foto)
15 mai 2017, 14:45 Muzica populară views 10000

La Cahul a fost găsit un tunel ce datează de la sfîrşitul sec. al XIX-lea (Foto)

Istoria continuă să fie dezgropată la Cahul, acolo unde, ieri, a fost descoperită o galerie subterană ce datează de la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Minunea arheologică a ieşit la iveală după ce în faţa Procuraturii Anticorupţie din oraşul Cahul a apărut un crater.

Specialiștii Agenției Naționale Arheologice vor cerceta legătura dintre galeria descoperită și celelalte coridoare subterane din oraș.

Cercetările durează deja de două zile. În ajutorul arheologilor au venit studenții Universității "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Cahul. Ei spun că este o plăcere să participe la astfel de acțiuni:

"Participăm ca voluntari, după ore venim şi ajutăm la această capodoperă frumoasă".

"Este foarte intrigant pentru noi. Orice lucru pe care îl descoperim sau încercăm să-l găsim, minuţios să-l studiem pentru a vedea care este valoarea lui istorică".

Arheologii spun că nu dețin documente și informații oficiale despre descoperire, dar presupun că galeria ar fi fost construită între anii 1850 - 1900.

"Cu siguranță această galerie nu este o pivniță deoarece este destul de îngustă. Tindem mai mult să credem că este o sursă de comunicare subterană sau un mijloc de comunicare ascuns, ferit de ochiul lumii", a declarat Ion Ciobanu, arheolog.

Orașul Cahul este împînzit de astfel de tunele. Autoritățile locale se gîndesc să le transforme în obiective turistice.

"Pentru noi este importat să avem și o hartă a acestora. Pentru că sînt sporatic unde se găsesc astfel de sectoare, de galerii, dar nu avem o hartă care ar fi conexiunea dintre ele, care este logica contrucției. Nu există nicăieri niciun proiect tehnic", a precizat Nicolae Dandiş, primarul municipiului Cahul .

Arheologii susţin că în curţile mai multor localnici din Cahul se mai găsesc astfel de coridoare. Petru Curdov deține un restaurant în centrul orașului. Bărbatul a descoperit o galerie subterană în timp ce construia o anexă a localului. Acesta a conservat descoperirea și acum este vizitată de clienți.

Galeria din preajma restaurantului a fost descoperită în anul 2004 și are o lungime de 10 metri.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

arheologie , tunel , Cahul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.