Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 aprilie 2016, 12:25 views 5916
Moldova ar putea intra în Cartea Recordurilor cu un prosop gigantic
10 aprilie 2016, 12:25 views 5916

Moldova ar putea intra în Cartea Recordurilor cu un prosop gigantic

Prima localitate din Moldova care ar putea intra în Cartea Recordurilor este Edineț. Locuitorii intenționează să prezinte un prosop gigantic, de 4,6 kilometri, exact lungimea orașului. Recordul ar putea fi atins în 2019.

În acest scop, primarul de Edineț, Nicolae Cojocaru, susține că „startul „Caravanei Prosopului" a fost dat deja în câteva școli. Până acum, au fost colectate câteva sute de metri de prosop de la localnici. Acestea sunt păstrate la primărie, pe un val asemănător celor de la fântâni.", potrivit ziarulnational.md.

Mai mult, edilul vorbește că „localnicii oferă gratuit prosoapele, iar pentru fiecare în parte se face o anchetă. Omul povestește cine l-a țesut, cum a intrat în posesia lui, la nuntă, înmormântare etc., iar ulterior se va publica o broșură cu aceste anchete. Prosoapele vor fi cusute între ele cu o panglică tricolor. În 2019, când vom întinde cei 4,6 km de prosop, fiecare proprietar va sta în dreptul prosopului său și vom invita reprezentanții de la Guiness Book".

Întrebat cum i-a venit inedita idee, primarul spune că a văzut ceva similar în Letonia, unde a fost într-o deplasare. Acolo, o comunitate face un lucru asemănător, numai că din covoare, și vor să le întindă peste râul Daugava, cel mai mare râu din Letonia.

„M-am gândit de ce să nu facem și noi ceva care să promoveze Moldova, un brand al orașului nostru. Inițial era simplă idee, dar văd că ia amploare. Vrem s-o extindem la nivel raional și chiar pentru toată regiunea de nord a R. Moldova",a încheiat primarul de Edineț.

Menționăm că, potrivit paginii de Facebook a Primăriei Edineț, „cel mai mare prosop din toate timpurile și al tuturor popoarelor lumii" va fi întins dintr-un capăt în altul al Edinețului peste 3 ani. Mai mult, pentru această activitate, din bugetul local nu va fi cheltuit niciun ban. Proiectul va fi implementat 100/100 prin contribuția băștinașilor, inclusiv celor plecați peste hotare.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

record , Edineţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
163 locuitori

Balmaz este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Anenii Noi și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 163 de oameni. Satul Balmaz a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.