Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 mai 2021, 12:30 views 2610
Primăria Chișinău se va lupta în judecată pentru cafeneaua
27 mai 2021, 12:30 views 2610

Primăria Chișinău se va lupta în judecată pentru cafeneaua "Guguță"

După ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani „a anulat ca ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorie de pe lîngă Ministerul Educației Culturii și Cercetării din octombrie 2019 privind abrogarea deciziilor și avizelor CNMI aprobate în cadrul ședințelor nr. 1 din 17 ianuarie 2019 și nr. 12 din 19 iulie 2018, pentru schița de proiect Construirea unui centru social-cultural și de agrement” și a dat undă verde construirii unei clădiri cu mai multe etaje care ar putea lua locul cafenelei „Guguță” din Grădina Publică Ștefan Cel Mare, viceprimarul Capitalei, Victor Chironda a venit cu o reacție.

Acesta susține că este o "decizie regretabilă", iar Primăria municipiului Chișinău va contesta hotărîrea în instanță.

"Prieteni, din păcate impunerea construcțiilor în oraș prin decizii ale instanței de judecată continuă.

Astăzi Judecătoria Chișinău (Rîșcani) a decis că avizul negativ eliberat de MECC în 2019 pentru construcția unui centru de oficii în locul cafenelei "Guguță" este ilegal.

La fel, a fost declarată ilegală și dispoziția mea din decembrie 2019 privind anularea certificatului de urbanism, eliberat anterior de viceprimarul Nistor Grozavu.

Este regretabilă această decizie, așa cum practica impunerii construcțiilor prin decizia judecății este una nocivă și duce la degradarea mediului urban.

Primăria va contesta în instanță superioară această decizie iar eu declar că atît timp cît voi ocupa funcția de viceprimar nu voi semna nici un act care ar autoriza demolarea clădirii actuale sau construcția altui obiectiv în loc", a scris Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.

Viceprimarul Capitalei vine cu un apel către proprietarii care au intrat în proprietatea acestui lot de teren să "regîndească abordarea acestui proiect" astfel încît edificiul să fie transformat cu adevărat într-un centru de cultură.

"În schimb, propun proprietarilor acestui obiectiv să înceteze judecățile și presiunile asupra autorităților și să își regîndească abordarea. Prin implicarea unor arhitecți talentați, această clădire poate fi renovată și transformată într-un centru de cultură și artă urbană modern, sau un centru de resurse pentru societatea civilă din oraș.

Spre exemplu Mariana Popescu propune transformarea acestei clădiri într-un amplu complex cultural multifuncțional care ar cuprinde - un muzeu al orașului, două librării, muzeu al cinematografului, souvenir - shop, cinematograf, restaurant, sală expozițională, cîteva cafenele, cinematecă, terasă și un spațiu de recreere între cele două clădiri. Așa proprietarii ar demonstra că vor cu adevărat să contribuie la dezvoltarea durabilă a orașului și își vor putea scrie numele în lista celor cu care chișinăuienii se mîndresc, nu în lista celor pe care îi urăsc”, a mai menționat Victor Chironda.

Hotărîrea poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

SRL Regata Imobiliare, compania care urma să construiască un centru multifuncțional în locul fostei cafenele „Guguță” din Grădina Publică Ștefan Cel Mare, a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pe 22 ianuarie 2020. Compania contestă actul administrativ adoptat de CNMI și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în raport cu schița de proiect și proiectul de execuție privind construirea centrului socio-cultural și de agrement.

Din anul 2015, mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care și comunitaea „Occupy Guguță”, au protestat împotriva construirii, de către firma „Regata Imobiliare”, a unui bloc multietajat pe terenul fostei cafenele.

În octombrie 2019, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele emise companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul fostei cafenele Guguță.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , cafenea , judecata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.