Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 decembrie 2020, 14:00 views 2451
Ceban: Centrul istoric al Chișinăului trebuie păstrat și dezvoltat
24 decembrie 2020, 14:00 views 2451

Ceban: Centrul istoric al Chișinăului trebuie păstrat și dezvoltat

Centrul istoric al capitalei trebuie de valorificat, spune primarul general Ion Ceban. Potrivit acestuia, totul depinde de fiecare în parte și de propriile sale valori.

Despre acest lucru, Ion Ceban a vorbit ieri, la o masă rotundă cu genericul Nucleul istoric al Chișinăului, o problemă națională.

„Este pentru prima dată cînd Primăria, la nivel oficial, se implică în astfel de discuții și acțiuni de păstrare a valorilor noastre. Mulți nu cunosc cîte file are istoria și patrimoniul Chișinăului, cîte straturi culturale, cîte lucruri frumoase sau întîmplat de-a lungul anilor. Aceste lucruri trebuie să le punem în valoare începînd de la partea culturală și turistică, toate trebuie să le avem în vizor”, a precizat primarul.

Edilul mai zice că speră că în urma acestor discuții, vor fi generate idei care vor influența și vor avea un impact pozitiv asupra centrului istoric al municipiului.

De asemenea, Ion Ceban afirmă că se va implica nemijlocit în toate procesele, inclusiv în elaborarea Planului de fundamentare istoric-arhitectural și istorico-urbanistic pentru nucleul istoric, dezvoltarea Chișinăului conform modelului policentric, prin crearea unui nou pol de dezvoltare. De asemenea, în excluderea din Planul Urbanistic General al orașului Chișinău a tuturor prevederilor care contravin statutului juridic de monument protejat de stat de categorie națională al Nucleului istoric, organizarea Serviciului Patrimoniului Cultural ca structură a administrației publice municipale specializată în protejarea bunurilor de patrimoniu cultural imobil și unificarea teritoriului Nucleului istoric al Chișinăului în cadrul unei preturi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Ceban , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1080 locuitori

Hansca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Hansca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1080 de oameni. Satul Hansca a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.