Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 820 Vizualizări

Locuitorii capitalei, invitați să descopere tainele orașului la expoziția „Chișinău – trecut, prezent și viitor” (Video)


În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, în capitală a fost vernisată expoziția „Chișinău – trecut, prezent și viitor".

Evenimentul, organizat la inițiativa Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, are drept scop cultivarea unei atitudini responsabile în societate față de patrimoniul cultural al țării, dar și o cunoaștere mai bună a istoriei urbei.

Ion Ștefăniță, directorul instituției, a remarcat pentru Noi.md că expoziția prezintă cum s-a schimbat orașul Chișinău și arată cum poate fi el dezvoltat în perspectivă.

„Nu putem să dezvoltăm un oraș fără să privim în retrospectivă. Aceste panouri reflectă Chișinăul de ieri, spiritul locului, evoluția orașului de la fondul moștenit la mijlocul sec. 19, stratul cultural - modernismul românesc sau neoromânesc pe care îl avem în centrul istoric și eclecticul. Deci, cele 810 imobile cu statut protejat pe care le avem în centrul istoric", a declarat Ștefăniță.

Expertul spune că patrimoniul moștenit trebuie păstrat și restaurat, în timp ce noile construcții să fie bine integrate în spiritul locului.

O problemă la care nu s-a găsit o soluție definitivă pînă la ora actuală este distrugerea aleatorie în ultimii ani a clădirilor istorice. Potrivit lui Stefăniță, doar în perioada anilor 2006-2010 au fost demolate 44 de obiective cu statut protejat.

„Noi de 10 ani promovăm acest obiectiv educativ de a informa și educa societatea și încurajăm și alte instituții să o facă. Avem un patrimoniu divers și foarte bogat. Cu regret însă, în ultimii 28 de ani, nimeni nu a monitorizat în mod centralizat situația în domeniu", a punctat Ștefăniță.

Expoziția „Chișinău – trecut, prezent și viitor" va fi deschisă pînă la 25 octombrie, în Muzeul orașului Chișinău (str. Mateevici 60). Menționăm că „Zilele Europene ale Patrimoniului" au loc sub genericul: „Arte și divertisment". În fiecare an, în a treia parte a lunii septembrie, milioane de cetățeni din toată Europa sînt invitați să viziteze monumentele istorice sau să ia parte le evenimentele prin care pot cunoaște patrimoniul cultural.

Cuvinte cheie:

Chisinau , expoziție , fotografie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Verejeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
972 locuitori

Verejeni este un sat din cadrul comunei Lencăuţi, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Ocnița și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 972 de oameni. Satul Verejeni a fost menționat documentar în anul 1624.

Citeşte mai departe