Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 octombrie 2019, 11:47 views 4881
Cimitirul Evreiesc a ajuns din nou în paragină (Foto, Video)
07 octombrie 2019, 11:47 views 4881

Cimitirul Evreiesc a ajuns din nou în paragină (Foto, Video)

Lucrările de reabilitare a Cimitirului Evreiesc din capitală bat pasul pe loc. La 10 luni după ce autoritățile au anunțat un proiect grandios de restaurare obiectivului istoric, care are statut protejat de stat, astăzi cimitirul se află din nou în paragină, notează Noi.md.

Autoritățile nu au o explicație clară pentru blocajul creat, în condițiile în care resurse financiare au fost alocate și a fost desemnată instituția responsabilă de implementarea proiectului.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspecție și Restaurare a Monumentelor, afirmă că 15 milioane de lei au fost acordați din bugetul de stat pentru menținerea în ordine a cimitirului, banii însă nu au fost deocamdată valorificați.

„Sînt nemulțumit de lucrurile care se întîmplă în jurul Cimitirului Evreiesc. Au fost planificați niște bani pentru anul 2019, bani care trebuiau să fie demult valorificați și proiectul să aibă continuitate. 15 milioane din buget au fost bătute în cuie, urma ca licitația să fie organizată și desemnat agentul economic care să mențină situația sub control. Or, acolo vegetația este la loc deja. I-am solicitat în luna august dlui Poiană, directorul Muzeului Evreilor, să ia la control operativ această problemă", a comunicat Ștefăniță pentru Noi.md.

Totuși, directorul Muzeului de Istorie a Evreilor din R. Moldova, Victor Poiană, spune că cimitirul este salubrizat de întreprinderea municipală „Spații Verzi" și că lucrările sînt în desfășurare.

„Anterior au fost defrișați copacii putrezi, dar în urma acestora cresc arbuști mici. Partea din față a cimitirului a fost deja curățată, muncitorii lucrează. A fost construit și un gard între clădirile de locuit și cimitir. Sperăm că pînă la începerea perioadei reci, lucrările vor fi încheiate" a menționat Poiană.

A doua etapă a proiectului presupunea restaurarea celor 56 de morminte deteriorate după intervenția muncitorilor. Funcționarul afirmă că majoritatea mormintelor distruse au fost reparate cu suportul Comunității Evreilor din Moldova.

Menționăm că Cimitirul evreiesc, situat pe strada Milano din Chișinău, a început să fie restaurat din toamna anului 2018. Cimitirul evreiesc este unul dintre cele mai vechi cimitire din capitală, primele morminte fiind din perioada secolului XIX. Acesta are 24 de mii de morminte și o suprafață de peste zece hectare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cimitir , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.