Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 360 Vizualizări

Scara din parcul Valea Morilor nu va fi dată în exploatare în iulie


Scara din granit, din parcul Valea Morilor, nu vor fi date în exploatare pînă la sfîrşitul lunii iulie, aşa cum declarau responsabili. Noul termen anunţat de şefii de şantier este Ziua Independenţei. De vină ar fi un cablu de electricitate, care a fost depistat sub trepte şi care a fost strămutat... timp de trei luni.

Astăzi, la scara din granit din parcul Valea Morilor se muncea de zor. În timp ce unii lucrătorii săpau, alţii amenajau pavajul din granit.

"Ca pastele făinoase se pun. E greu, poate nu greu dar se mişcă încet, uitaţi-vă, pavajul are cinci pe cinci, tot pui şi nu se vede nimic din urmă."

Angajaţii spun că le-au mai rămas nouă scări de pavat şi cîţiva metri pătraţi din pereţii scărilor de acoperit cu granit.

"În jur la 50 de metri pătraţi de granit pe pereţi mai avem de instalat."

Muncitorii afirmă că procesul a fost tărăgănat de un cablu electric găsit sub trepte, care nu era indicat în niciun proiect. Totodată, bătăi de cap le-au dat apele subterane, pentru care a fost necesară construcţia unui sistem de drenaj, ca acestea să se reverse în lac.

"Nu puteam să executăm lucrările de betonare, fiindcă ieşeau apele la suprafaţă."

Pretorul sectorului Centru, Pavel Rusu afirmă că lucrările la proiectul de renovare a scării din granit finanţat în mare parte de primăria Bucureşti decurge conform planului, dar pînă la sfîrşitul lunii nu se reuşeşte şi amenajarea scuarului din faţa lor. Acum cîteva zile Consiliul Municipal a aprobat proiectul de a renova şi scuarul dedicat eroilor MAI căzuţi la datorie, din imediata apropiere de scări. Pentru aceste lucrări pretura centru a primit 5 milioane de lei din bugetul municipalităţii.

"Avem conexiuni la scara din granit, adică cărări, ele vor fi pavate. Avem coonexiuni aici în vale şi sus în partea de mijloc cărările la fel vor fi pavate", a declarat Pavel Rusu, pretor sectorul Centru.

Astfel, autorităţile au dat un nou termen pentru inaugurarea întregului complex: 27 august. Trecătorii afirmă că abia aşteaptă să fie inaugurat complexul.

"Deja se observă diferenţa acolo unde sunt reconstruit şi arată tare frumos."

"Este o construcţie uluitoare. Şi în general se îngrijeşte foarte bine de parc, avem chiar unde să ne odihnim."

Pentru lucrările de restaurare a scărilor de granit, Primăria sectorului 1, din București a donat Chişinăului 19 milioane de lei. Contribuţia Capitalei este de 950 de mii de lei. Scările au fost construite în 1950 și nu au fost renovate niciodată.

Cuvinte cheie:

parc , Valea Morilor , reparatie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Malinovscoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1246 locuitori

Malinovscoe este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Malinovscoe și Lupăria. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1246 de oameni. Satul Malinovscoe a fost menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Balanu.

Citeşte mai departe