Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 767 Vizualizări

Doi arbori solari ce generează energie verde sunt instalați în capitală


În capitală se desfășoară lucrările de instalare a doi arbori solari ce generează energie electrică fotovoltaică.

Cu ajutorul acestora, locuitorii capitalei își vor putea încărca gratis telefoanele mobile și chiar vor avea acces la internet. Pe timp de noapte, copacii vor ilumina decorativ perimetrul datorită energiei acumulate ziua de la soare, transmite MOLDPRES.

Arborii sunt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrîn. Locațiile au fost propuse de chișinăuieni, în urma cîtorva etape de selecție. Arborii solari vor fi supravegheați video non-stop. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și este realizată în parteneriat cu Primăria Chișinău.

Arborii solari sunt dotați cu șase terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile și șase prize de 230 V pentru încărcarea calculatoarelor și a bicicletelor electrice. Ei au încorporate 18 module fotovoltaice cu o putere totală instalată de 810 W și oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.

„Instalarea arborilor solari este finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul unui proiect regional ce cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. Ne bucurăm să aducem inovația în Chișinău", a afirmat Alexandru Rotaru, managerul Proiectului „Orașe Verzi Durabile".

Primăria municipiului Chișinău urmează să asigure amenajarea spațiului aferent arborilor, inclusiv pavarea terenului.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şercani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
507 locuitori

Şercani este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 507 oameni. Satul Șercani a fost menționat documentar în anul 1430.

Citeşte mai departe