Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iunie 2019, 09:40 views 3510
Nu construcția clădirilor trebuie oprită, ci funcționarii!
24 iunie 2019, 09:40 views 3510

Nu construcția clădirilor trebuie oprită, ci funcționarii!

Urmînd propunerea deputatului Vladimir Bolea, Comisia parlamentară pentru cultură, educație, știință, tineret, sport și mass-media a aprobat un proiect de lege care impune un moratoriu asupra oricărei construcții în municipiul Chișinău.

Cît de corectă este această soluție pentru problemele legate de construcțiile ilegale din capitală și este oare aceasta singura cale de ieșire? Răspunsurile le aflăm din materialul consilierului Consiliului municipal Chișinău, președintele companiei DAAC Hermes Vasile Chirtoca.

În perioada independenței au fost distruse mai multe ramuri ale industriei. Nu avem producție de: frigidere, mașini de spălat, televizoare, calculatoare și de alte aparate electrice, am încetat producerea detergenților, microschemelor și materialelor compozite. Multe întreprinderi de prelucrare a produselor agricole din centrele raionale au fost distruse.

Unele sectoare ale economiei însă au supraviețuit și chiar s-au dezvoltat, în special, domeniul construcțiilor. Există companii de construcții bune în Republica Moldova, care au creat și creează locuri de muncă foarte bine plătite. De ce să fie blocați, dacă construiesc legitim și construcțiile respective nu creează probleme orașului și locuitorilor săi? Ba mai mult, în cele mai frecvente cazuri, astfel stau lucrurile, de aceea un an întreg fără a lucra pentru companiile de construcții înseamnă distrugerea întregii acestei industrii cu înalte tehnologii.

Totodată, deputații care au reintrat în Parlament au dreptate, cînd spun că există cazuri în care conducerea Primăriei acordă permisiunea de construcție în locurile existente, prevăzute pentru dezvoltare, în spațiile verzi de-a lungul autostrăzilor urbane, în zonele de parc.

Pentru a opri aceste nereguli, Consiliul municipal, după un an și jumătate de blocare de către fracțiunea Partidului Liberal și conducerea Primăriei, la 18 iulie 2017, a luat Decizia 6/14 "Cu privire la stabilirea unor restricții la executarea lucrărilor de construcție", prin care au fost interzise construcțiile în interiorul cartierelor clădirilor existente, precum și în spațiile verzi de-a lungul străzilor orașului și autostrăzilor. O altă decizie din 18 iulie 2017, Consiliul municipal a adoptat Regulamentul privind spațiile verzi, în care a extins în mod semnificativ lista spațiilor verzi din municipiu, interzicerea construcției pe acestea fiind reglementată de Legea "Cu privire la spaţiile verzi în localitățile rurale şi urbane", adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în anul 1999.

Astfel, în Republica Moldova și în municipiul Chișinău există o bază legislativă, care odată folosita va permite să fie pus capătul mai multor nereguli la dezvoltarea capitalei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
383 locuitori

Țolica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 383 locuitori. Satul Țolica a fost înființat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.