Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 mai 2019, 12:15 views 19455
Nu vei conduce mult timp bicicleta
08 mai 2019, 12:15 views 19455

Nu vei conduce mult timp bicicleta

Pe străzile Chișinăului rareori poți vedea un om pe bicicletă, deși numărul doritorilor de a trece la acest transport ecologic este în creștere. Ce le încurcă cicliștilor să se simtă confortabil și sigur?

Chișinăul nu este elastic

Importanța politică și administrativă a capitalei noastre, atractivitatea mediului urban, dezvoltarea activă și extinderea zonelor rezidențiale determină creșterea numărului de locuitori și oaspeți ai capitalei. Respectiv, acesta afectează transportul municipal, care nu mai este capabil să se isprăvească cu sarcinile în creștere. Și dacă aceasta funcționează tot mai prost, pe străzile capitalei apar tot mai multe automobile personale.

Conform direcției municipale transport public și căi de comunicație, astăzi numărul automobilelor care circulă pe străzile Chișinăului este de cca 350 mii unități, ceea ce depășește de cinci ori capacitatea infrastructurii urbane, planificate de specialiștii sovietici.

Țările europene s-au confruntat cu probleme similare încă în anii 50-60 ai secolului trecut. Ele au demonstrat că cea mai eficientă metodă de a reduce numărul automobilelor în mediul urban este planificarea strategică și implementarea transportului de alternativă. Cel mai comun tip de vehicul alternativ este bicicleta, mai ales că ea nu este doar o modalitatea de deplasare sănătoasă și rapidă pe distanțe scurte, dar mai e mult mai ieftină decît automobilul, nu necesită procurarea combustibilului, achitarea impozitelor, cheltuieli mari de întreținere. Unde mai pui că este unul dintre cele mai ecologice tipuri de transport.

În multe orașe europene bicicletele se bucură de popularitate, oamenii se deplasează cu ele la lucru și la școală. Copenhaga, Amsterdam și Strasbourg – iată campionii la numărul de biciclete. În capitala Danemarcei 56% dintre locuitori se deplasează pe vehiculele cu două roți. Olanda, cu populația de 17 milioane de oameni, de ceva timp a cedat orașului Copenhaga întîietatea - numărînd cca 23 mln. biciclete. Pentru a stimula și mai mult populația să treacă la biciclete, guvernul olandez promite să achite lunar €30 cetățenilor care vor parcurge cu bicicleta cel puțin 7,5 km/zi. Olanda intenționează să investească €345 mln. în dezvoltarea infrastructurii pentru cicliști.

Nici primarii orașelor europene nu consideră mai jos de demnitatea lor să vină la serviciu cu bicicleta. Diplomații țărilor europene și angajații misiunilor acreditate în Moldova încearcă și ei să promoveze bicicleta ca gen de transport urban. Spre exemplu, recent pe străzile Chișinăului a fost văzut șeful delegației UE în Moldova Peter Mikhalko, care conducea o bicicletă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , bicicleta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
2837 locuitori

Speia este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanţă de 18 km de oraşul Anenii Noi şi la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2837 de oameni. Prima atestare documentară a satului Speia (cu numele Chivărul) datează din anul 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.