Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 aprilie 2019, 16:00 views 24442
Chișinăuenii au fost privați de emblema orașului
12 aprilie 2019, 16:00 views 24442

Chișinăuenii au fost privați de emblema orașului

După restaurare, fragmentele cu vechea emblemă a capitalei au dispărut de pe gardul unic de fontă de pe bulevardul Grigore Vieru din Chișinău, care ce este aproape imposibil de găsit în altă parte a orașului, deși primăria a promis anterior că va păstra aspectul istoric al gardului.

Despre aceasta scrie ediția Newsmaker (NM), reamintind că gardul din fontă de pe Bulevardul Grigore Vieru a fost dezmembrat în luna august a anului trecut. Ca răspuns la preocuparea locuitorilor că gardul nu va fi pus la loc, primăria a dat asigurări că acesta va fi reparat și readus la forma sa originală. În aprilie 2019, lucrările aproape că au luat sfîrșit. Gardul din fontă a fost instalat, dar nu chiar în forma sa inițială. El nu doar că a fost completat cu fragmente lipsă, ci și a fost eliminată o parte din elemente vechi. În special, de pe gard a dispărut vechea emblemă a Chișinăului, creată în 1966 cu ocazia celei de-a 500-a aniversare a capitalei.

Simbolul reprezintă un scut din zid, stilizat sub formă de frunză de strugure din care curge un izvor. După cum a specificat istoricul local, la cererea NM, creatorul site-ului Old Chișinău, Iurii Șveț, gardul anterior avea mai multe duzine de astfel de elemente. În același timp, aproape nicăieri în oraș acestea nu mai pot fi întîlnite.

Șeful Asociației gospodărire a spaţiilor verzi, Serghei Carp, a declarat pentru NM că vechea emblemă a Chișinăului a fost scoasă de pe gard la sfatul departamentului de arhitectură, care a spus că în proiectul inițial nu existau zone cu stemă, acestea au fost instalate mai tîrziu. Fragmentele cu emblema orașului au fost trimise la depozitul Asociației. Mai tîrziu, reprezentanții muzeelor s-au adresat întreprinderii municipale, iar o parte din vechile detalii ale gardului au fost transmise la expoziție. În care anume muzee va fi posibil de văzut această emblemă, Carp nu a putut menționa.

Reamintim că, atunci cînd a fost creată emblema, care făcea parte din gardul de pe strada Gr.Vieru, Chișinăul nu avea propria stemă oficială. De aceea ea a fost folosită și după celebrarea celei de-a 500-a aniversări a orașului. Istoricii locali cred că aceasta este o reflectare a unei perioade din istoria Chișinăului, care, practic, nu va putea fi întîlnită în altă parte.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , strada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
543 locuitori

Vinogradovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vinogradovca, Ciumai și Mirnoe. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Taraclia și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 543 de oameni. Satul Vinogradovca a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.