Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 13445 Vizualizări

Controlul tutunului: Lege avem, dar nu funcționează


Doar 4% din gheretele din Chișinău, unde se vînd țigări, respectă distanța de amplasare, în condițiile în care legea privind controlul tutunului cere ca ele să nu fie mai aproape de 200 de metri față de instituții de învățămînt și de cele medico-sanitare. Constatările aparțin unui grup de activiști civici.

Rodion Gavriloi, unul dintre cei mai cunoscuți activiști de la noi, a fost prezent la ședința Consiliului Național Coordonator (CNC) în domeniul Controlului Tutunului în cadrul căreia a adus critici la adresa autorităților privind felul în care se implementează prevederile legii menționate.

Potrivit lui Rodion Gavriloi, autoritățile publice, fie au eliberat autorizații sanitare fără să verifice distanțele conform legii, fie au tolerat apariția și activitatea gheretelor fără autorizații sanitare.

Părerile au fost multe și diverse din partea reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerului Afacerilor Interne și altor instituții publice. Ședința poate fi urmărită integral pe Rlive.md.

Într-un final, Iurie Leancă, președintele CNC în domeniul Controlului Tutunului a dispus să fie creat un grup de lucru în acest sens.

De menționat că, în perioada 18 ianuarie – 15 februarie 2019, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au fost depuse 56 de petiții privind amplasarea gheretelor în spații publice. Doar în municipiul Chișinău sînt situate 337 de gherete.

Cuvinte cheie:

tutun , lege

Localităţile Moldovei şi diasporei

Buteşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
434 locuitori

Buteşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 10 km de orașul Glodeni şi la 178 km de oraşul Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Butești a fost menționat documentar în anul 1637.

Citeşte mai departe