Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 martie 2019, 11:00 views 20303
Comunitatea evreiască din Moldova a comentat situația din cimitirul evreiesc (Video)
23 martie 2019, 11:00 views 20303

Comunitatea evreiască din Moldova a comentat situația din cimitirul evreiesc (Video)

Comunitatea evreiască din Moldova speră că planul de restaurare arhitecturală a cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat în cel mai scurt timp posibil, precum și că lucrările de restbilire, restaurare și conservare vor fi continuate.

Despre acest lucru se spune în declarația comunității evreiești din Moldova privind situația de la cimitirul evreiesc din Chișinău, transmite Noi.md.

Se menționează că, ieri, 20 martie, în ziua sărbătorii evreiești Purim, mai multe mass-media din Moldova au publicat mesaje îngrijorătoare despre situația din cimitirul evreiesc din Chișinău. Aceștia au afirmat că zeci de monumente și morminte au fost deteriorate în procesul de tăiere a copacilor de pe teritoriul cimitirului.

Comunitatea evreiască din Moldova a constatat că, prin ordinul guvernului Republicii Moldova, lucrările de tăiere a copacilor au început încă în decembrie 2018, odată cu punerea în aplicare a planului de restaurare cuprinzătoare a necropolei evreiești. Această decizie mult-așteptată a autorităților a fost percepută pozitiv de Comunitatea evreiască, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin metodologic și specializat pentru realizarea acestor planuri și desfășurarea lucrărilor privind restaurarea și conservarea monumentelor.

La prima etapă de punere în aplicare a planului de reabilitare a acestui monument istoric, a fost efectuată numai curățarea teritoriului, însă etapa de restaurare și reparație necesară nu a început încă.

"Am propus candidatura unui administrator care posedă experiență gospodărească necesară și cunoștințe a tradițiilor evreiești. Comunitatea evreiască așteaptă începerea următoarelor acțiuni incluse în planul elaborat de guvern și confirmă disponibilitatea de a ajuta la implementarea proiectului, menționînd importanța acestuia", se arată în declarația comunității evreiești din Moldova.

Comunitatea evreiască a exprimat recunoștință mass-mediei pentru informarea regulată despre subiectele apropiate societății, dar este surprinsă de "boom-ul informațional" sincronizat de ieri, care a coincis cu sărbătoarea evreiască Purim.

"Din păcate, presa nu întotdeauna reacționează atît de solidar la problemele și întrebările care necesită reacție publică: cum ar fi cazurile de antisemitism din media sociale și mass-media, construirea stațiilor de elimentare și a caselor în zonele protejate cu monumente și memoriale, profanarea mormintelor și monumentelor. Tema conservării și restaurării patrimoniului cultural al țării nu trebuie să provoace confruntări, intrigi politice și să divizeze societatea. Sperăm că planul de arhitectură pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat în cel mai scurt timp și că vor continua lucrările de restbilire, restaurare și conservare a acestuia, ținînd seama de opinia comunității evreiești din Republica Moldova ", se mai spune în declarație.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

cimitir , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.