Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 martie 2019, 11:40 views 21521
În Chișinău vor apărea tomberoane pentru colectarea deșeurilor electrice
22 martie 2019, 11:40 views 21521

În Chișinău vor apărea tomberoane pentru colectarea deșeurilor electrice

Proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat" planifică să amplaseze, la Chișinău, opt tomberoane metalice pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice de dimensiuni mari.

Acestea vor fi pe teritoriile stațiilor PECO, în locuri accesibile pentru transport. Cele opt tomberoane vor completa lista cu 71 de puncte de colectare a e-deșeurilor mici și mijlocii, deja existente în municipiul Chișinău.

Potrivit Aureliei Bahnaru, președinta Asociației pentru valorificarea Deșeurilor și manager al proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat", susține că în cele opt puncte de colectare a deșeurilor mari vor putea fi aduse televizoare, frigidere, mașini de spălat și alte echipamente mari defecte. Vorbind despre punctele deja existente, de colectare pentru e-deșeuri mici și mijlocii, Aurelia Bahnaru a menționat că, după ce sînt colectate, deșeurile sînt preluate de un operator și sortate, iar pentru că în Moldova nu există o infrastructură dezvoltată la nivel național, ele sînt exportate în țări unde se asigură un proces corect de reciclare, evitînd depozitarea lor ilegală și contaminarea apei și a solului. În proiect participă instituții de învățămînt, instituții de stat, magazine. Organizatorii își propun să mai identifice 10 instituții care să se implice în acest proiect.

Svetlana Bolocan, șefa Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, consideră că partea cea mai importantă a proiectului este comunicarea și conștientizarea. Este important ca agenții economici să conștientizeze că sînt cei care trebuie să colecteze aceste deșeuri formate în urma utilizării produselor. În țară nu există deocamdată un mecanism de reciclare a e-deșeurilor, de aceea acest lucru se face peste hotare, în România și în alte țări. Costurile de export sînt mult mai mici decît ar fi investițiile în construcția unei fabrici de prelucrare finală a e-deșeurilor în țară, mai ales că nu se generează constant e-deșeuri.

Denis Parea, coordonator național Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (Gef SGP) Moldova, a spus că în Moldova gradul de reciclare este de aproximativ 10%, iar prin legea deșeurilor se propune să se ajungă la proporția de 30%. „Depozitarea deșeurilor este nocivă. Este cea mai nedorită metodă de valorificare a deșeurilor electronice, însă astăzi, din păcate, în Moldova se depozitează foarte multă deșeuri", a mai spus Denis Parea.

Proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat" a fost lansat în 2018 și va dura pînă în 2020. Acesta are un buget de peste 42 de mii de dolari.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , deşeuri , tehnica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1428
Populația:
355 locuitori

Buciumeni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciumeni, Floreşti și Buciumeni, loc. st. c. f. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 143 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 355 de oameni. Satul Buciumeni a fost menționat documentar în anul 1428.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.