Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 februarie 2019, 16:45 views 3835
O Alee a voievozilor ar putea aparea in Chișinau (Foto)
06 februarie 2019, 16:45 views 3835

O Alee a voievozilor ar putea aparea in Chișinau (Foto)

Dumitru Vitcoci Caun, student masterant în istorie al Universității de Stat din Moldova spune că în Chișinău ar trebui să fie amenajată o "Alee a voievozilor".

Acesta a făcut un proiect în acest sens însă deocamdată nu a reușit să în realizeze și în practică.

Într-o postare, acesta a accentuat că proiectul nu este unul academic. Imaginile stilizate ale personajelor fiind realizate din sursele existente de pe tablouri votive ale mănăstirilor, elemente de echipamente militare conform epocii și regiunii Europei central estice ( Ungaria, Polonia,Lituania, Muntenia, Transilvania si Moldova), muzee, picturi contemporane.

"Toate aceste surse acumulate pentru fiecare personaj au dus la pictarea Voievozilor - maxim posibil apropiat de realitate conform epocii și modei de îmbrăcăminte militară sau de curte, dar desigur că admit la mai multe carențe și erori care necesită unele modificari și îmbunătățire.

As dori sa mentionez faptul ca principalele surse de inspiratie au fost cartea "Mușatinii" scrisă de către Ștefan S. Gorovei -1991, deasemenea, Scuarul eroilor din Budapesta, Viena si Ansamblul de statui din Iasi cu voievozii Moldovei.

La etapa inițială a fost ideia de propunere a amenajarii unei Alei a Voievozilor Moldovei în centrul Chișinăului , ca obiect de atractie turistică și demnitate națională pentru capitală și cetățeni. Din păcate suntem o țara cu resurse limitate pentru domeniul culturii, turismului și educației ( Ministerul Educației Cercetarii si Culturii nu este în stare să finizeze o cladire în centrul orasului- Sala cu Orgă cu donații financiare externe, nemaivorbind deja de un proiect de un ansamlu de monumente.)", a scris acesta.

Totusi, pentru autorul proiectului a fost importantă realizarea personajelor. Avînd personajele finisate, se poate de manevrat în mai multe direcții acest proiect care pot trezi interes în rîndurile concetățenilor noștri pentru strămoșii noștri, a punctat Dumitru Vitcoci Caun.

El a venit cu un mesaj de mulțumire celor care i-au dat o mînă de ajutor la proiect.

"În primul rînd aș dori să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat la cercetarea, gasirea surselor, sfaturilor, criticilor pentru crearea personajelor în formatul 2D.

Mulțumesc istoricienilor, reconstructorilor și designerilor, pictorilor care au ajutat mult pentru acest proiect.

Vă multumesc pentru atenție, critică și aprecieri!"

Autor proiect - Dumitru Vitcoci Caun: student masterant în istorie,

Designer principal în format 2D: Elena Milushkina si Ella Frehtman

Suport logistic: Roman Ivan", a scris acesta în postarea sa.

Reamintim că sîmbătă în cadrul unui eveniment dedicate Aniversării a 660 de ani de la crearea Statului Moldovenesc, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit și el cu o inițiativă prin care a spus că în Chișinău ar trebui să apară o alee a Domnitorilor Moldovei.

Reamintim că mai multe informații despre DOMNITORII și CONDICĂTORII MOLDOVEI pot fi gasite la compratimnetul ISTORIA al portalului moldovenii.md.

Cuvinte cheie:

Chisinau , Alee , Voievod

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
9000 locuitori

Pervomaisc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Pervomaisc alcătuia 9000 de oameni în anul 2010. Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1869 cu denumirea Cuciurgan.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.