Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 septembrie 2018, 16:45 views 14251
Mozaicul de la Gara Feroviară din Chișinău trebuie salvat (Foto)
06 septembrie 2018, 16:45 views 14251

Mozaicul de la Gara Feroviară din Chișinău trebuie salvat (Foto)

Mozaicul de pe peretele de lîngă Gara Feroviară din Chișinău trebuie salvat.

De această părere este Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, care susține că agentul economic care a construit acolo o cafenea, care acoperă o jumătate din opera de artă, trebuie să demoleze clădirea și să își continue activitatea într-o altă încăpere din oraș.

„Acestui mozaic trebuie să îi fie atribuit un statut separat de protecție, astfel ca să putem interveni în demontarea a tot ce s-a construit în fața lui. Cafeneaua dată trebuie demolată, iar agentul aconomic trebuie să își continue activitatea într-o altă regiune a capitalei. Această operă de artă, care are o importanță artistică, trebuie reabilitată și ulterior iluminată", a declarat Ion Ștefăniță pentru Noi.md.

Acesta a reamintit faptul că în 2019, 20 de mozaicuri din Chișinău, urmează să fie reabilitate și iluminate. Pentru acest lucru, primăria capitalei ar putea aloca în anul care vine circa 3 milioane de lei.

Cu un apel de a salva mozaicul de lîngă Gara Feroviară a venit și jurnalista Elena Lewicka-Pahomova.

Aceasta cere conducerii CFM să demoleze cafeneaua, astfel încît acest mozaic să redevină o carte de vizită a orașului nostru.

Responsabilii de la Gara Feroviară, solicitați de reporterii Noi.md, au spus că vor reveni mai tîrziu cu o reacție la acest subiect.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Gara Feroviară , Mozaic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1792
Populația:
1059 locuitori

Pocrovca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Pocrovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pocrovca este situat la 25 km est de oraşul Donduşeni şi la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1059 de oameni. Satul Pocrovca a fost menționat documentar în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.