Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 septembrie 2018, 14:15 views 9096
Starea în care se află cele cinci „porţi” ale Chişinăului (Foto, Video)
06 septembrie 2018, 14:15 views 9096

Starea în care se află cele cinci „porţi” ale Chişinăului (Foto, Video)

Practic toate cele cinci intrări în oraşul Chişinău necesită reparaţie urgentă. O poate spune oricine vizitează capitala ţării noastre şi vede cum inscripțiile arhitecturale cu denumirea oraşului riscă să se dărîme.

Din păcate, în prezent, toate cele cinci „porţi" ale Chişinăului sînt lăsate de izbelişte, şi asta pentru că ele se află în gestiunea... nimănui.

Potrivit arhitectului-şef interimar al municipiului Chişinău, Alexei Ţurcan, la momentul actual nimeni nu mai are grijă de aceste construcţii, iar în opinia acestuia, de starea inscripţiilor arhitecturale ar trebui să se preocupe Primăria, mai cu seamă dacă acestea se află pe teritoriul capitalei.

„La momentul actual, aceste semne nu se află în gestiunea nimănui. Deoarece sînt amplasate pe teritoriul oraşului, ar trebui ca Primăria să aibă grijă de aceste construcţii. De la instalarea lor, tot Primăria a făcut renovări la necesitate. Oficial ele nu sînt incluse în patrimoniul oraşului. Eu cred că ele trebuie incluse în gestiunea Primăriei, dacă se află pe terenurile orașului. Iar dacă sînt amplasate în limita drumurilor publice aflate în gestiunea statului, acolo statul ar trebui să poarte de grija acestor construcții", a menționat Alexei Ţurcan, intervievat de Noi.md.

Cele cinci inscripţii cu denumirea oraşului Chişinău se află la ieşirea din Ialoveni, la intersecția dintre Șoseaua Balcani și Calea Ieșilor, la ieşirea din comuna Stăuceni, la hotarul dintre Sîngera și Chișinău şi la ieşirea din Colonița.

Potrivit arhitectului-şef interimar al municipiului Chişinău, majoritatea semnelor au fost instalate încă în perioada sovietică de către „serviciile anumitor ministere".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
825 locuitori

Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.