Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 iunie 2018, 10:20 views 9155
În Chișinău, 20 de mii persoane călătoresc gratuit cu transportul public
07 iunie 2018, 10:20 views 9155

În Chișinău, 20 de mii persoane călătoresc gratuit cu transportul public

În municipiul Chișinău, circa 20 de mii persoane beneficiază de dreptul de a călători gratuit cu transportul public (troleibuze și autobuze). Cifra nu ia în calcul copiii de până la șapte ani, care se bucură de aceleași gratuități.

Față de acum cinci ani, numărul beneficiarilor este în creștere, menționează Direcția generală transport public și căi de comunicație, într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN.

Au dreptul la călătorii gratuite cu transportul public 14 categorii de persoane: aleșii locali, colaboratorii poliției, polițiștii de frontieră, angajații Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Protecție și Pază de Stat și Serviciului Vamal, membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (în perioada executării funcțiunilor de gardă, cu purtarea brasardei, prezentarea legitimației și a insignei de membru). Mai pot călători gratuit cetățenii decorați cu „Ordinul Republicii", Eroii Uniunii Sovietice, Eroii Muncii Socialiste, persoanele decorate cu ordinele „Slava" de trei grade; veteranii și persoanele cu dizabilități de război, inclusiv participanții la acțiunile de luptă din Afganistan și pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Au aceleași drepturi donatorii voluntari permanenți de sânge și/sau componente sanguine; cetățenii de onoare ai municipiului Chișinău.

Pe parcursul ultimilor doi ani lista a fost completată cu patru categorii de beneficiari: persoanele supuse represiunilor politice, angajații Inspectoratului Ecologic de Stat, colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali și funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Din 2016, beneficiarii de compensații la transport pot călători cu transportul public municipal în bază de abonament anual eliberat de Regia Transport Electric. Pentru aceasta trebuie să se dezică prin cerere la compensația la transport în favoarea abonamentului anual.

Beneficiari de compensație sunt pensionarii și persoanele cu dizabilități, cu excepția persoanelor angajate și care desfășoară activitate de antreprenoriat, al căror venit lunar nu depășește 2000 de lei.

Pentru anul 2018, pentru acordarea compensațiilor la transport sau a abonamentelor pentru călătoria gratuită cu transportul public municipal, Direcției generale asistență socială și sănătate i-au fost alocate, din bugetul municipal, 62 de milioane de lei, în creștere cu cinci milioane față de anul precedent.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

transport public , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
756 locuitori

Şipca este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şipca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 3 km de orașul Șoldănești și 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 756 de oameni. Prima mențiune documentară certă a localității datează din anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.