Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 5652 Vizualizări

Inițiativă: Strada Octavian Goga ar putea fi redenumită


Deja mai mult de 2,4 mii de persoane au sprijinit inițiativa de a restabili denumirea istorică a fostei străzi Irinopoliskaia din centrul istoric al Chișinăului, care poartă acum numele fascistului şi antisemitului Octavian Goga.

Inițiator al petiţiei publice, adresate Consiliului Municipal Chișinău este doctorul în istorie, fostul consilier al preşedintelui Moldovei Mark Tkaciuk, care consideră că este necesar să fie pus capăt blasfemiei, eliminînd numele fascistului Octavian Goga de pe strada, unde s-a aflat Ghetoul de la Chișinău și să restabilim denumirea anterioară a străzii,Irinopoliskaia, transmite Noi.md.

Mark Tkaciuk a remarcat faptul că strada Irinopolska din Chișinău a primit această denumire în anul 1834 în cinstea lui Grigore, mitropolitul de Irinopol și Vatopedi, care s-a născut în anul 1764 și a murit la Chișinău în anul 1846. Strada a fost denumită astfel în anul aniversar, cînd acest cleric respectabil împlinise 70 de ani.

Mitropolitul Grigore a murit la Chișinău pe data de 3 ianuarie 1846 și a fost îngropat la Catedrala din Chișinău. Piatra de mormînt mai poate fi văzută şiastăzi în spatele bisericii Ciuflea, unde a fost transferată de la Catedrală.

În același timp, Octavian Goga a fost un fascist declarat, fost prim-ministru al României, unul dintre adepții "creativi" ai lui Hitler în politica sa antisemită și a Holocaustului. Octavian Goga a condus Guvernul Romînieifăţiş pro-fascist și antisemit, care a privat de cetățenie sute de mii de evrei (mai tîrziuplanificînd deportarea lor în Madagascar), desfășurînd o campanie naționalistă cu orientare spre Germania nazistă.

În petiție este menționată oportunitatea reîntoarcerii capitalei Moldovei a străzii, denumite în cinstea Mitropolitului Grigore de Irinopolis, care timp de mulți ani a slujit cu credință orașului nostru, cîștigîndrespectul și recunoașterea sinceră a locuitorilor Chișinăului. Publicul larg consideră că păstrarea printre denumirile străzilor din Chișinău a numelui lui Octavian Goga creează un precedent periculos de glorificare deschisă a nazismului și fascismului, care este incompatibilă cu valorile comunității europene și ale celei mondiale.

Cuvinte cheie:

strada , denumire , Chisinau

Localităţile Moldovei şi diasporei

Chirov

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Citeşte mai departe