Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 octombrie 2022, 10:30 views 15353
Imaginile Chișinăului din sec. XIX (Foto)
14 octombrie 2022, 10:30 views 15353

Imaginile Chișinăului din sec. XIX (Foto)

Portalul oldchisinau.com prezintă o serie de imagini care au circulat în presa internațională în perioada războiului ruso-turc din 1877-1878, perioadă în care Chişinăul se afla în centrul atenției opiniei internaționale.

În anul 1877 o bună parte a locuitorilor plantei au aflat pentru prima dată de existența orașului nostru. De această dată cauza nu a fost una fericită — războiului ruso-turc, chiar dacă acest război a fost un prilej pentru unele state să-și obțină independența (România, Bulgaria, Serbia).

Cum a reușit Chișinăul să ajungă în centrul atenției întregii lumi. Anume la Chișinău, țarul rus Alexandru al II-lea a declarat război Imperiului Otoman, pe terenul de hipism (astăzi, sectorul Rîcani, între străzile Dimo, Kiev și bulevardul Moscovei). Anume în orașul nostru se afla cartierul general al Comandamentului Suprem al oștii rusești condusă de cneazul Nikolai Nikolaevici (această clădire s-a păstrat pînă în zilele noastre). La Chișinău au fost trimiși corespondenții celor mai importante instituții de presă din lume, care informau în regim operativ cititorii despre acțiunile țarului.

Multe dintre știri au fost însoțite de ilustrații. În acea perioadă fotografia nu era prea răspîndită, iar ilustrațiile din ziare erau desenate. Anume din această cauză nu trebuie să ne așteptăm la o coincidență de sută la sută cu realitatea. Unele desene erau făcute schematic, din memorie, iar uneori în baza mărturiilor unor martori oculari.

Cu toate acestea, desenele prezintă un interes sporit, pentru că anume cum așa cum au fost concepute acestea, Chișinăul a fost prezentat lumii. Imaginile prezentate mai jos aparțin publicației «LE MONDE ILLUSTRE» (Franța) și «THE GRAPHIC» (Marea Britanie). Aceste ilustrații au apărut, de asemenea, în unele publicații italiene și germane.

Centrul orașului. Actualul bulevard Ștefan cel Mare


Fălești. Armata rusă în marș de la Hotin spre Chișinău


Vechiul bazar


Scuarul catedralei - 1877


Locul pe care astăzi se află Stadionul Republican


Ostașii ruși la Chișinău


Frontiera pe Prut (Ungheni)


Comandantul suprem într-o plimbare în parcul catedralei


Un corespondent prins de viscol


Ostașii ruși la gara feroviară de la Chișinău


Gara Chișinău


Soldații ruși la Chișinău


Casa Catargi


Călărași - 1877


Calea ferată

În pofida faptului că războiul din 1877-1878 a fost unul important pentru istoria Europei, în care orașul nostru a avut un rol central, întîlnim foarte rar mențiuni despre aceste evenimente istorice. Există un basorelief instalat în perioada sovietică în memoria voluntarilor bulgari (bul. Ștefan cel mare 73). Pe sediul fostului Comandament Suprem nu există nicio placă informativă. Nu s-a păstrat nici capela ridicată în memoria voluntarilor bulgari. În ultimii ani această capelă a fost distrusă, fiind pierdută pentru istorie.

Sursa: oldchisinau.com

Cuvinte cheie:

Chisinau , fotografie , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
841 locuitori

Obreja Nouă este un sat din cadrul comunei Obreja Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 841 de oameni. Satul Obreja Nouă a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.