Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 5861 Vizualizări

Problema şobolanilor a redevenit actuală în municipiul Bălţi


În municipiul Bălţi au fost atestate cazuri cînd şobolanii au atacat persoane în spaţii publice, iar autorităţile afirmă că nu pot întreprinde măsurile necesare din cauza lipsei preparatelor de deratizare, transmite MOLDPRES cu referire la presa locală.

La finele săptămînii trecute, o locuitoare din Bălţi a anunţat că a fost atacată în lift de un şobolan. Femeia s-a adresat la întreprinderea comunal-locativă și alte instituţii, însă nu a primit nici un răspuns, potrivit esp.md.

Conform sursei citate, dacă casa se află în gestiunea Întreprinderii Municipale din Bălţi pentru servicii comunal-locative, atunci cetăţenii pot anunţa despre şobolanii observaţi la dispeceratul instituţiei, care, la rândul său, va expedia un demers privind deratizarea la Centrul teritorial de sănătate publică.

În acelaşi timp, Vasile Moraru, medic-şef adjunct la Centrul de sănătate publică, a afirmat că "în prezent instituţia nu este în stare să satisfacă asemenea cereri din cauza lipsei preparatelor de deratizare", indică esp.md.

Surse de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) au explicat, la solicitarea MOLDPRES, că odată cu răcirea vremii şobolanii şi şoarecii se concentrează în preajma spaţiilor locuite de oameni, pentru că pot găsi aici hrană. Totodată, specialiştii susţin că pentru ca rozătoarele să dispară locatarii blocurilor trebuie să se dezică de camerele de gunoi. "Noi otrăvim şobolanii, dar pe de altă parte îi hrănim. De cele mai dese ori avem refuzul locatarilor care nu vor să închidă camerele de gunoi, iar şobolanii mai au proprietatea să se deprindă cu una şi aceeaşi soluţie de deratizare, de aceea preparatele trebuie periodic schimbate", au relevat specialişti de la CNSP.

Cuvinte cheie:

Balti , Șobolani

Localităţile Moldovei şi diasporei

Frumuşica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1777
Populația:
476 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.

Citeşte mai departe