Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
„Datul în scrânciob” - o tradiţie în a doua zi de Paşti la Drochia
Foto: cimec.ro

„Datul în scrânciob” - o tradiţie în a doua zi de Paşti la Drochia

A devenit o tradiţie în mai multe localităţi din nordul ţării ca în a doua zi de Pasti să se practice „datul în scrânciob". Drept răsplată, pentru această distracţie se oferă ouă roşii. Se spune că cine se dă în leagăn, îi va merge bine tot anul. O echipă Mesager s-a deplasat în satul Şuri, raionul Drochia, unde a participat la un astfel de ritual.

Aproape în fiecare gospodărie din satul Suri este amplasat câte un scrânciob. Tradiţia s-a păstrat până astăzi şi copiii cu ouă roşii merg din ogradă în ogradă ca să se dea în leagăn. Familia Trăisteanu a construit și ea un scrânciob pentru copii și nepoți. Asta, spun stăpânii casei, au prins de la bunei, ca să pună ouă în trăistuțe pentru a le oferi drept răsplata la scrânciob. Și asta îi învață și pe nepoți.

„Tradiția aceasta o țin minte încă de la bunica. Ne adunam cu toții cei șase nepoți. De aceea, am hotărât și noi să construim un leagăn, ca și copiii noștri să se legene, să le aducă bucurii pe tot parcursul anului", spune Oxana Trăisteanu, locuitoare a satului Şuri.

Pentru că în acest sat tradiţia se păstrează din moşi-strămoşi, gospodinele spun că vopsesc mai multe ouă, pentru ca să aibă cu ce să-i răsplătească pe copii şi nepoţii.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

tradiții , Moldova , Paste

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
713 locuitori

Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.