Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 54672 Vizualizări

Pocrovca – oază a bunăstării

Pocrovca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.74 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.66 km. Comuna Pocrovca are o suprafaţă totală de 7.21 kilometri pătraţi, fiind cuprinsă într-un perimetru de 16.01 km.

 Pocrovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Pocrovca este situat la 25 km est de oraşul Donduşeni, pe traseul Soroca – Otaci. Se învecinează cu satul Rudi, care este inclus în lista obiectivelor istorice ocrotite de UNESCO.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1059 de oameni, dintre care 47.59% - bărbaţi și 52.41% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului arată astfel: 3.21% - moldoveni, 1.32% - ucraineni, 95.18% - ruşi, 0.28% - alte etnii. În satul Pocrovca au fost înregistrate 433 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.5 persoane.

Satul Pocrovca este populat de creştin-ortodocşii de rit vechi și este una din puţinele localităţi din țară de unde oamenii nu pleacă la muncă peste hotare. Localnicii lucrează pămîntul în mod individual, fiecărei familii revenindu-i în medie  cite 1,3 hectare de teren agricol. Ei se ocupă de pomicultură şi de creşterea zmeurii, o ocupație cu vechi tradiții în acest sat.

Locuitorii din Pocrovca consideră că satul lor este o oază a bunăstării, deoarece aici copiii cresc împreună cu părinţii, iar divorţurile sunt o mare raritate.

ASFALT DE MOLDOVA - Pocrovca, "împărăţia zmeurei"

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , turism

Comentarii

 (4)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Larga

Statut:
Sat
Prima atestare:
1882
Populația:
311 locuitori

Larga este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 311 oameni. Satul Larga a fost menționat documentar în anul 1882.

Citeşte mai departe