Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 28617 Vizualizări

Slobozia-Duşca aniversează 401 de ani


Foto: placelook.com

În acest an satul Slobozia-Duşca aniversează 401 de ani. Așezarea a fost menționată documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni.

Potrivit legendei satul Caliceni era împărţit în două părţi de un pîrîiaş, care îşi lua începutul din nişte izvoare. Pe de o parte a pîrîiaşului era moşia unui boier pe nume Calenici, de aici şi porneşte prima denumire a satului Caliceni. Între hotarele vechiului sat şi teritoriul actualului sat era o crîşmă. Seara, cînd se aduneau după a grea zi de muncă, localnicii ziceau: „Haide-ţi să ne mai slobozim - să tragem o duşcă la crîşmă”, de aici şi porneşte actuala denumire a satului de „Slobozia-Duşca”. Cîndva moşia satului era împărţită în mai multe părţi, care se numeau: „Moşia lui Mihalachioaie", „Pădurea lui Foma”, „Cimitirul turcesc”, „La movilă”. 

Biserică cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost înălţată în secolul al XVIII-lea. În 1871 biserica din lemn a fost demolată. O altă biserică în Slobozia-Duşca a fost construită peste trei decenii, în 1901, din mijloacele creştinilor din localitate. În 1901 a fost ridicată biserica din piatră cu o singură cupolă; clopotniţă din piatră, alipită clădirii bisericii; curtea îngrădită cu un gard din piatră; există casă parohială; Biserica cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” a fost sfințită la 25 octombrie 1901.

Locaşul de cult din Slobozia-Duşca a fost demolat în 1961 de autorităţile sovietice.

În prezent Slobozia-Duşca este un sat şi comună din raionul Criuleni, la distanța de 7 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2655 de oameni, majoritatea moldoveni.

Cuvinte cheie:

istoria , aniversarea , localitati

Comentarii

 (2)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Popeasca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
2717 locuitori

Popeasca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Popeasca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2717 oameni. Satul Popeasca a fost menționat documentar în anul 1774.

Citeşte mai departe