Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 7142 Vizualizări

Monumentul lui Mihai Eminescu a fost amplasat la Corjova (Video)


Sărbătoare de suflet în satul Corjova, Criuleni. După ce în luna mai aici a fost dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, acum, în localitate a fost inaugurat un parc, iar în centrul lui a apărut o nouă compoziţie sculpturală, consacrată geniului eminescian.

Compoziţia monumentală reprezintă mărturia dorului corjeuţenilor de valorile naţionale, a respectului şi interesului pentru opera literară a lui Mihai Eminescu.

„E rău că nu ne cunoaştem neamul. Chiar şi Eminescu pe care-l cunoaşte toată lumea, dar acum am găsit materiale despre care nu ştiam, a fost un geniu şi trebuie să-l cunoaştem, trebuie să se implice primarii în luminarea oamenilor", afirmă Gheorghe Ojog, primar, satul Corjova.

Opera monumentală din piatră de Cosăuţi este creaţia sculptorului Grigore Sultan. Artistul a lucrat cu inspiraţie şi responsabilitate. „Am vrut un Eminescu deosebit, mai original. Bineînţeles apare cartea cu idei şi gînduri din creaţia eminesciană. Am luat o piatră ca o carte, pe ea este chipul lui Eminescu", spune el.

Cele mai importante idei eminesciene ce au fost cioplite în piatră sînt selectate de primarul Gheorghe Ojog. A consultat în acest scop savanţii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Astfel, în ansamblul ei, compoziţia sculpturală este o lucrare unică, complexă.

„O imagine sculpturală originală, care nu repetă ce s-a făcut pînă acum. I-a reuşit sculptorului ideea esenţială: ideea de univers al cărţii, universul spiritului şi, bineînţeles, universul lumii", susține Mihai Cimpoi, academician.

Reamintim, că multe informații despre Creaţia populară, Literatura moldo-slavonă, Literatura medievala, Literatura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIX, Literatura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX, Literatura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM, Literatura contemporană, Literatura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Cuvinte cheie:

eveniment , parc , monument , Mihai Eminescu

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ratuş

Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1229 locuitori

Ratuş este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Amplasat pe malul drept al Ichelului, pe șoseaua Bălți-Chișinău, satul este situat la o distanță de 43 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1229 de oameni. Satul Ratuș a fost întemeiat în anul 1921.

Citeşte mai departe