Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 8753 Vizualizări

O gunoiște din raionul Cimișlia creează probleme localinilor


O groapă de gunoi din satul Mihailovca, raionul Cimişlia, unde se adună deşeurile din şapte localităţi, creează mari probleme oamenilor din zonă.

Sătenii se plîng de mirosul insuportabil şi fumul care vine dinspre groapă. De asemenea, cînd plouă în grădinile oamenilor apa ajunge în două cu gunoi.

"Fum este, groapa de gunoi arde şi fumul vine peste sat. Noi avem copii care respiră cu aerul ăsta murdar."

"Nici nu poţi să laţi uşile şi geamurile deschise pentru că vine mirosul cela încoace."

"Cînd plouă, apa se duce în vale cu tot cu gunoaie."

"De sănătate nici nu mai vorbim. Şi aşa apă nu prea este, fîntînile de acolo care sînt din apropiere îmi imaginez că nu mai este bună de băut."

"Trebuie să fie adus gunoiul doar de la noi din sat, dar nu de prin toate satele gunoiul să fie adus aici."

Groapă de gunoi este una autorizată. Zona a fost amenajată acum trei ani ca o soluţie alternativă, pînă cînd va fi găsit un nou teren care să corespundă tuturor normelor.

"Întrebarea este ce facem mai departe că este foarte uşor de închis gunoiştea şi mai ales că ne-au permis.Am discutat şi noi mai avem un loc prevăzut pentru acest proiect şi o să ne mutăm mai departe de sat", a spus Vladimir Bulturean, primar interimar s. Mihailovca, Cimişlia.

"Gunoiştea asta a fost autorizată şi investiţi bani temporar pînă se va dobîndi o sumă mai amre de bani pentru a se amenaja o gunoişte teritorială amenajată, unde vor fi acumulate toate deşeurile şi va fi o uzină de prelucrare", a spus Marian Bairac, administrator interimar companie de transportare a deşeurilor.

Problema ar fi fost acutizată şi de unii localnici, care au furat gardul din jurul gropii.

"Împrăștierea pungilor peste tot se datorează şi faptului că gardul din împrejurul gunoiştii a fost furat", a spus Andrei Tomescu, reprezentant Guvern în Cimişilia.

Pînă la găsirea unei soluţii finale, autorităţile locale propun ca gunoiul să nu mai fie adus din celelalte şase localităţi din preajmă, să fie plantaţi trei mii de copaci în jurul gropii şi să fie montate camere de supraveghere pentru a-i putea prinde pe sătenii care dau foc la deşeuri.

Cuvinte cheie:

Gunoiște , Cimișlia

Localităţile Moldovei şi diasporei

Grigoreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1278 locuitori

Grigoreşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 43 km de oraşul Sîngerei şi la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1278 de oameni. Satul Grigorești a fost întemeiat în anul 1902.

Citeşte mai departe