Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 aprilie 2016, 10:00 Bucate din porumb views 9040
Paradisul olandez din satul Cenac
19 aprilie 2016, 10:00 Bucate din porumb views 9040

Paradisul olandez din satul Cenac

Cimişlia poate fi numită o mică Olandă. Asta pentru că lalelele au invadat străzile şi ogrăzile localnicilor.

Cel care a creat peisajul de poveste este un gospodar, care nu se consideră un floricultor profesionist. Totuşi a reuşit să strîngă şi să cultive peste 100 de soiuri de lalele din întreaga lume.

Satul Cenac din raionul Cimişlia ne întîmpină cu un miros îmbătător de lalele. Acesta sînt peste tot: în curtea Primăriei, a Casei de Cultură, la biserică, dar şi în gospodăriile oamenilor.

Toată această frumuseţe se datorează lui Vasile Popovschi, bărbatul îndrăgostit de lalele.

"Ceea ce vedeţi în jurul nostru este mica Olandă sau mai bine-zis raiul meu, pe care îl aştept primăvara, eu în sînul lor trăiesc o lună de rai, de paradis", a spus floricultorul Vasile Popovschi.

Dragostea faţă de flori a apărut la vîrsta de şapte ani, iar de atunci bărbatul a altoit şi a crescut peste 100 de specii. Bulbii plantaţi sînt aduşi din Olanda, Italia şi chiar America. Iar boala pentru lalele le-a transmis-o şi celorlalţi săteni.

"Tot satul de la el ne-am molipsit cu lalelele".

"În centru lalele, la şcoală, sunt peste tot. Nu le fură nimeni pentru că tuturor le place să fie frumos".

Consătenii floricultorului mai spun că, din martie şi pînă în luna mai, au parte de o privelişte multicoloră, ce le bucură ochii.

"În satul Cenac cred că nu există om care să nu aibă lalele în grădină."

"Lalele din acest sat ocupă o suprafaţă totală de un hectar şi jumătate. Dacă să luăm în ansamblu: la domnul Popovschi acasă, Casa de Cultură, Primăria, răstignire, sfînta biserică şi aşa mai departe se adună în jur la 15 mii de metri pătraţi", a menționat consultantul local, Agenţia de Consultanţă şi Şcolarizare în Agricultură, Mihai Secară.

Floricultorul recunoaşte că scopul lui principal nu este vînzarea lalelelor. El spune că se ocupă de creşterea florilor din pură pasiune. Iar pentru el aceste flori firave sînt comparabile cu...

"Nişte domnişoare de 16, 18 ani care doresc să-şi arate frumuseţea. Iată închipuiţi-vă, punem cinci fete în cabină, ele se machiază şi cînd ies: toate sunt diferite", a spus floricultorul Vasile Popovschi.

Şi pentru că ne-a frapat şi pe noi priveliştea şi mirosul lalelelor, nu am putut pleca acasă fără un braţ de flori.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

flori , Cimișlia , Olanda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.