Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 martie 2019, 15:10 Paste făinoase şi produse de patiserie views 19241
Fermierii din Făleşti îşi vînd produsele pe piețele din Arabia Saudită și Qatar
15 martie 2019, 15:10 Paste făinoase şi produse de patiserie views 19241

Fermierii din Făleşti îşi vînd produsele pe piețele din Arabia Saudită și Qatar

Pentru a ajunge proaspete în Arabia Saudită sau Qatar, merele din Republica Moldova parcurg un drum lung şi anevoios. Casele de ambalare sînt însă o şansă de a-i face faţă.

S-au convins de acest lucru cinci fermieri din raionul Făleşti care şi-au unit forţele şi au deschis o linie modernă de sortare şi ambalare a merelor.

Chiar dacă producea mere multe şi de calitate, Igor Chihai se pomenea în primăvară cu marfa în hambare şi cu cheltuielile neacoperite.

Pentru a rezista, încă din 2015 şi-a unit forţele cu alţi patru producători din raion într-o cooperativă.

Cu suportul şi asistenţa proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, au construit la Domulgeni o casă de ambalare, dotată cu un depozit frigorific şi o linie modernă de sortare.

Exigenţele şi preferinţele sînt cu adevărat diverse. Agricultorii aleg soiurile, mărimea şi chiar fermitatea fructelor în funcţie de ţara de destinaţie.

Pentru a păstra calitatea merelor pînă la client şi ambalajul este ales în funcţie de ţară şi calea de transport.

Noile tehnologii le-au permis să crească exporturile şi să diversifice pieţele de desfacere. Astfel, merele de la Domulgeni ajung în Rusia, Arabia Saudită, Qatar şi Bangladesh. Totuşi prea puţini agricultori dispun de asemenea condiţii.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct", în 2018, Republica Moldova a avut o recoltă record de mere, peste 600 mii tone. În lipsa infrastructurii de post-recoltare, mai bine de jumătate au mers la procesare, la un preţ foarte mic.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

fermieri , Qatar , Făleşti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.