Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 12201 Vizualizări

În satul Păulești crește stejarul crescut dintr-o ghindă care ar fi fost în cosmos


Un stejar crescut dintr-o ghindă care ar fi fost în cosmos creşte în curtea şcolii din satul Păuleşti, raionul Călăraşi.

Localnicii l-au botezat "Stejarul lui Gagarin", în cinstea primul om care a văzut planeta noastră din spaţiu.

Copacul a fost sădit în urmă cu peste 40 de ani de către directorul de pe atunci a instituţiei de învăţămînt, Alexandru Filip.

Deşi au trecut mulţi ani, dascălul îşi aduce bine aminte cum a ajuns ghinda în mîinile lui.

"Eu atunci lucram la şcoală director şi am nimerit pe la secţia de învăţămînt. Şi domnul Cibruciu Timofei. Dumnealui îmi propune o lădiţă aşa mică cu o plantă. Dar dumnealui l-a luat de la un profesor de la Buda. A dus 100 de trandafiri la Moscova cînd au fost 100 de ani de la naşterea lui Vladimir Lenin. El i-a sădit acolo şi înapoi lui i-au dat nişte ghinzi, dintr-un copac, ghinda care a fost în cosmos cu Gagarin", a declarat fostul director al şcolii din Păuleşti, Alexandru Filip.

Istoria stejarului nu este însă atît de cunoscută printre localnici. Cei mai mulţi oameni din Păuleşti spun că deşi au auzit despre falnicul arbore, nu ştiu locul exact în care creşte acesta.

Primarului Ion Prunici susţine că stejarul lui Gagarin nu este singurul copac din Păuleşti care duce faima satului.

"Sîntem aici la platanul de peste 200 de ani. Nu se ştie cu exactitate data cînd a fost plantat, dar putem deduce din faptul că clădirea din spate, şi anume conacul boierului Dinu Russo, care se spune că a şi construit această clădire în 1791", a declarat primarul satului Păuleşti, Ion Prunici.

La 12 aprilie s-au împlinit 57 de ani de cînd capsula Vostok, avîndu-l la bord pe Iuri Gagarin, a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. El a devenit, astfel, primul om care a ajuns în spaţiu.

Cuvinte cheie:

copac , Călărași , Iuri Gagarin

Localităţile Moldovei şi diasporei

Svetlîi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Citeşte mai departe