Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 iulie 2016, 16:04 Domnitori şi ierarhi views 8156
La Crihana Veche au fost reluate săpăturile arheologice
27 iulie 2016, 16:04 Domnitori şi ierarhi views 8156

La Crihana Veche au fost reluate săpăturile arheologice

O nouă rundă de săpături arheologice a demarat recent în satul Crihana Veche, raionul Cahul. Lucrările vor fi efectuate cu suportul financiar al Guvernului României prin Departamentul pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Academia Română, Agenţia Naţională Arheologică, Asociaţia Japoneză pentru Cultură şi Civilizaţie, autorităţile locale şi o asociaţie obştească de profil, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Ion Ciobanu, arheolog la Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, aceasta este a treia campanie de cercetări arheologice. "Pînă în prezent, pe teritoriul comunei Crihana Veche au fost cercetate trei movile funerare ce datează din eneolitic. Acestea sînt vestigii de o mare valoare pentru localitate", a informat Ion Ciobanu, citat de gazetadesud.md.

"Datorită tuturor instituţiilor implicate sperăm că vom avea parte de descoperiri interesante şi vom duce la bun sfîrşit acest proiect de cercetare arheologică. Este bine că anul curent, pentru prima dată, studenţii de la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Cahul vor avea posibilitatea să-şi desfășoare practica arheologică la acest şantier important", a punctat specialistul de la AŞM.

Săpăturile arheologice de la Crihana Veche au început în anul 2014. Atunci specialiştii au descoperit o movilă funerară, ridicată la mijlocul secolului IV î. Hr. de către purtătorii culturii scitice. Au fost depistate două morminte şi mai multe obiecte de inventar. Lucrările arheologice au continuat în 2015, fiind găsind noi artefacte valoroase - 18 morminte din diverse perioade şi cu apartenenţă culturală diferită.

Conform estimărilor specialiştilor, patrimoniul arheologic din comuna Crihana Veche cuprinde 14 situri și sute de bunuri ce constituie singura mărturie pentru întreaga perioadă a istoriei străvechi și o sursă esențială pentru cunoașterea mai multor fenomene social-culturale și economice din antichitate, evul mediu și epoca modernă.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

arheologie , istoria , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
252 locuitori

Sagaidacul Nou este un sat din cadrul comunei Porumbrei, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 46 km de Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 252 de oameni. Satul Sagaidacul Nou a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.