Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 august 2015, 09:32 views 14168
Casa părintească a lui Grigore Vieru – transformată în muzeu
14 august 2015, 09:32 views 14168

Casa părintească a lui Grigore Vieru – transformată în muzeu

La casa părintească a regretatului poet Grigore Vieru, din satul Pererita, Briceni, sunt în toi lucrările de restaurare. Inaugurarea Casei-muzeu urmează să aibă loc pe 31 august, de Ziua Limbii Noastre, relatează Mesager.

Casa tristă de pe margine de Prut atât de dragă lui Grigore Vieru este acum un şantier de construcţie: meşterii montează şindrila, tencuiesc și restaurează gardul de piatră ca locul de vatră a marelui poet să recapete frumusețea de altă dată. Iar casa mare va arăta exact ca în timpul vieţii scriitorului.

Majoritatea lucrătorilor sunt băștinași, alții au fost chiar vecini cu Grigore Vieru. Ei spun că muncesc cu bucurie pentru că ține de memoria maestrului.
Dirigintele de șantier spune că acum este ultima etapă a lucrărilor de finisare şi amenajare. „Ca să fie aşa cum a fost cândva, am folosit pleavă, paie, am dat cu var, acele materiale care le folosea mătuşa Dochiţa, mama lui Grigore Vieru", spune meșterul.

În curtea casei-muzeu a fost restabilită bucătăria de vară, a fost construit şi un obiectiv nou - un foişor din lemn unde o să se facă cenaclurile pe timp de vară.

În zilele următoare, o echipă de experţi de la Ministerul Culturii va examina situaţia și va decide dacă se va reuși inaugurarea muzeului la 31 august.
Lucrările de restaurare au demarat la 24 octombrie 2014, iar până acum au fost cheltuite 3 milioane de lei din cele peste 5 milioane alocate de către Guvern.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Grigore Vieru , casa , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
879 locuitori

Albina este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereni, Albina și Fetiţa. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de oameni. Satul Albina a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.